Kimi je rychlejší než ty, slyšel Grosjean od svého týmu v Bahrajnu

Kimi je rychlejší než ty, slyšel Grosjean od svého týmu v Bahrajnu

Slavná věta Roba Smedleyho, která vedla k legalizaci týmové režie, zazněla znovu v Bahrajnu. Tentokrát však v podání týmu Lotus.

Když v roce 2010 sdělil v Grand Prix Německa vedoucímu Felipemu Massovi jeho závodní inženýr Rob Smedley, že je Fernando Alonso rychlejší, byl to jasný příklad týmové režie, která vedla k výměně pozic na trati.

Veřejnost přístup Ferrari tehdy pobouřil a znovu se otevřela veřejná diskuze o týmových příkazech, které v té době byly zakázané. Nakonec se změnila pravidla a od loňské sezóny už zakázané nejsou.

Po letošním závodě v Bahrajnu se pak mnozí ptali, jestli je neměl použít Lotus, aby Räikkönenovi usnadnil stíhací jízdu na Sebastiana Vettela. "Nechceme používat týmové příkazy, takže je necháváme závodit, a dopadlo to, jak to dopadlo," řekl po závodě šéf týmu Eric Boullier.

Také Räikkönen byl na pozávodní tiskové konferenci přesvědčený, že si druhé místo před Grosjeanem vybojoval. "Týmové příkazy nepoužíváme a známe (týmová) pravidla," uvedl. "Snažil jsem se předjet co nejrychleji, ale se dvěma stejnými vozy to není snadné."

Jelikož se Räikkönen před Grosjeana skutečně nedostal nijak zvlášť rychle a podle časů na kolo se zdálo, že za ním ztratil, nikdo tvrzení Lotusu nezpochybňoval. Ovšem když Formula One Management zveřejnil tradiční sestřih ze závodu, vyšlo najevo, že Lotus do souboje svých jezdců zasáhl, a to úplně stejně jako před dvěma roky Ferrari.

"Kimi je rychlejší než ty, nezdržuj ho," slyšel Grosjean od svého závodního inženýra během závodu. Přesvědčit se můžete zde (čas 1:35 - pro zhlédnutí videa je nutná registrace na f1.com, je stejná jako pro oficiální časomíru).

Doporučujeme

Články odjinud