Kevin Magnussen slaví první triumf v šampionátu IMSA! | Foto: IMSA

Foto: IMSA

Kevin Magnussen slaví první triumf v šampionátu IMSA!

Třikrát s týmem Chipa Ganassiho bojoval minimálně o stupně vítězů a třikrát to Kevinu Magnussenovi v americkém seriálu sportovních vozů IMSA WeatherTech SportsCar Championship nevyšlo. Smůlu Dán s nizozemským parťákem van der Zandem konečně zlomil v Detroitu.

Magnussen byl s prototypem Cadillac #01 třídy DPi velmi rychlý už v pátek, kdy získal svoji první pole position v IMSA WSC.

Start závodu musel být v sobotu večer o hodinu odložen kvůli dlouhé červené fázi v grand prix IndyCar po těžké havárii Felixe Rosenqvista, úvod podniku na hodinu a čtyřicet minut na ostrovní trati Belle Isle však Magnussen i přes zdržení zvládl bezchybně.

Bývalý pilot formule 1 kroužil na čele i po zajetí safety caru. Ten musel na trať poté, co na okruhu zůstalo stát zničené Porsche týmu Hardpoint, který startuje ve třídě GTD pro vozy GT3.

Po restartu Magnussen udržel za svými zády další dva dotírající prototypy Cadillac stájí JDC-Mustang Sampling Racing a Whelen Engineering Racing, svůj stint dokončil na první pozici a při zastávce v boxech předal řízení Rengeru van der Zandemu.

Nizozemec neprožil právě nejklidnější druhou polovinu závodu. Prakticky po celou dobu musel odrážet útoky ze strany dalšího bývalého pilota F1 Felipeho Nasra, který usedl do červeného Cadillacu #31 v barvách Whelen Engineering poté, co se o úvod závodu postaral jeho brazilský krajan Pipo Derani.

I s využitím provozu na trati však van der Zande Nasra před sebe nepustil a zvládl i poslední restart pár minut před koncem, kdy traťoví maršálové odklidili na trati stojící BMW týmu Turner Motorsport.

Van der Zande projel pod šachovnicí jako první a získal tak pro sebe, parťáka Kevina Magnussena a celý tým Chipa Ganassiho první vítězství sezony. Pro Ganassiho stáj to byla sladká tečka za sobotou v Detroitu, protože předcházející závod IndyCar vyhrál Marcus Ericsson ze stejného týmu.

Magnussen napodobil svého otce Jana, který patří mezi legendy americké scény sportovních vozů. Jan Magnussen je mnohonásobným vítězem závodů IMSA a také dvojnásobným šampionem třídy GTLM.

Dánský pilot s van der Zandem a mechaniky oslavil vítězství na Belle Isle v duchu detroitské tradice – skokem do fontány.

„Je to úžasné, tohle byl tak skvělý den. Toužili jsme po tomto vítězství, už jsme se Rengerem v této sezoně strávili mnoho kol ve vedení, ale kýžený výsledek nepřišel. Tohle je zadostiučinění a je to skvělé pro celý tým, který před tím vyhrál závod IndyCar s Marcusem,“ řekl viditelně šťastný Kevin Magnussen v rozhovoru pro televizi NBC. Prvního triumfu roku se s van der Zandem dočkal po sérii tří pátých míst.

Doporučujeme

Články odjinud