Když formule 1 strká hlavu do písku a ocitá se ve středu politiky aneb Bahrajn 2

Když formule 1 strká hlavu do písku a ocitá se ve středu politiky aneb Bahrajn 2

V Bahrajnu pokračují násilnosti, ale svět motorsportu dělá, že nic nevidí. Svojí pasivitou se tak znovu stává politickým nástrojem, což je přesně to, co FIA nechce.

Zdá se, že se formule 1 nepoučila a stejně jako loni bude čelit kontroverzím ve vztahu ke Grand Prix Bahrajnu. Loni musel být závod na Šakiru zrušen kvůli nepokojům, ale vedení FIA bylo velmi nerozhodné a dlouho odmítalo zaujmout jasný postoj. To ve svém důsledku nejenže poškodilo image tohoto sportu, ale navíc to také umožnilo různým subjektům zatahovat královnu motorsportu do politických debat.

Formule 1 by se měla do Bahrajnu vrátit za dva měsíce, ale už delší dobu je zřejmé, že to není dobrý nápad. I když vláda pouštního království učinila několik vstřícných kroků, v zemi stále není klid a nezávislé organizace opakovaně hlásí nepokoje a porušování lidských práv.

Že je v Bahrajnu něco ve velkém nepořádku, potvrzují i zahraniční novináři, kterým je upírán vstup do země. Těm, kdo přijíždějí s cílem objektivně zmapovat aktuální situaci, je bráněno opustit letiště jiným způsobem, než je letadlo směřující ven ze země. A děje se to i běžným turistům či obchodním cestujícím.

FIA a vedení F1 ale stále mají v plánu dubnovou Grand Prix Bahrajnu uskutečnit. Jelikož nechávají situaci zajít takhle daleko, stává se královna motorsportu politickým nástrojem, který má dát za pravdu té či oné straně. A to nejen ve sporech bahrajnské vlády s opozicí, ale i v mezinárodním měřítku. O tom, jak by se měla formule 1 vůči Bahrajnu zachovat, se totiž strhla vášnivá debata už i ve Velké Británii. Jedna skupina politiků automobilovou federaci nejdříve vyzvala, aby závod zrušila, aby dnes jiná skupina politiků žádala opak.

Formuli 1 škodí, když se stává politickým nástrojem. I pasivita vyjadřuje jistý postoj a FIA se měla z loňských kontroverzí poučit. Měla dát jasnou podmínku, že pokud nebude v Bahrajnu absolutní klid například tři měsíce před závodem, dojde ke zrušení Grand Prix. Automaticky, bez debat, bez odkladů a bez váhání, aby se od politiky udržela co nejdál a nemusela řešit, která strana sporů má pravdu. Začíná být ale opět pozdě...

Doporučujeme

Články odjinud