Kdyby dal Button na statistiky, neměl by titul, brání se naštvaný Rosberg

Kdyby dal Button na statistiky, neměl by titul, brání se naštvaný Rosberg

Nico Rosberg dal jasně najevo, že už se mu nelíbí otázky na téma jeho čekání na první vítězství ve formuli 1. Věří, že přijde.

Rosberg poskytl rozhovor francouzskému listu L´Equipe a jedna otázka se týkala prvního vítězství v Grand Prix, na které německý závodník čeká už 108 závodů. "S těmi statistikami mě štvete. Je to novinářská specialita," odpověděl. "Já si starosti nedělám a nesleduji je."

"Kdyby vás poslouchal Button (na vítězství čekal 113 GP), vzdal by to dřív, než se stal mistrem světa. Já jsem prodloužil smlouvu s Mercedesem, protože cítím, že s tímto týmem můžeme vyhrávat."

A jaké má pro to Rosberg důvody? "Věřím Rossu Brawnovi (šéf týmu). Z toho člověka čiší inteligence. Když jste s ním v kontaktu, cítíte, že přijde úspěch. Navíc se podívejte, koho najal. V továrně teď máme mozky (Alda Costu, Boba Bella a Geoffa Willise)."

"A taky v to prostě věřím. Můžu vám říct, že to bude krásné, až vyhraju za volantem Stříbrného šípu. Bude to stylové. Vyhrát za volantem mercedesu jako Fangio, to už něco znamená, ne?"

Pro Rosberga je pochopitelně klíčové, aby Mercedes postavil rychlé auto. Jeho vlastní jezdecké výkony problémem nejsou. "Nejdřív jsem byl trochu zklamaný," hodnotil uplynulou sezónu. "Když v Melbourne začal šampionát, měli jsme velké naděje. Pak jsme pochopili, že proti Red Bullu nic nezmůžeme. Dnes jsem s touto sezónou celkem spokojený. Hlavně proto, že jsem znovu dokončil před týmovým kolegou. To se hodně počítá."

Rosberg znovu porazil Michaela Schumachera, a to navzdory rostoucí formě bývalého mistra světa. "Máme stejný materiál (techniku)," komentoval. "A on od svého návratu ohromně pokročil. Rok 2010 ho vrátil do sedla. Letos se podle mě vrátil do formy, i když mu určitě také pomohla změna pneumatik."

"Bridgestony neumožňovaly vrátit se do závodu, Pirelli ano. A tuto skutečnost můj týmový kolega dokonale zvládnul a dokázal to perfektně využívat pro zisk pozic."

Schumacher získává hodně pozic především v úvodních kolech závodů. Jaký má na to podle Rosberga recept? "V každém případě to nerozluštíte pomocí telemetrie," vysvětloval. "Ne, myslím, že jde čistě o jeho zkušenosti a instinkt. Má neuvěřitelnou databanku, která mu umožňuje vyhodnotit mnoho možností, odhadnout chování vozů. Ví, jakou pozici zaujmout, aniž by riskoval. Je to prosté, ne?"

Doporučujeme

Články odjinud