Kdo je podle Webbera lepší, Vettel, Alonso, Hamilton nebo Schumacher?

Kdo je podle Webbera lepší, Vettel, Alonso, Hamilton nebo Schumacher?

Mark Webber se rozpovídal o svých velkých soupeřích z formule 1. Snažil se vysvětlit, koho považuje za nejlepšího jezdce.

Webber už začal pracovat na své další kariéře ve vytrvalostních závodech, ale formuli 1 bude pochopitelně sledovat dál. A o příští sezóně má jasnou představu.

"Seb je favoritem šampionátu jezdců," řekl pro BBC. "Budou (Red Bull) favorité na velmi silný začátek sezóny, což lidé asi nechtějí slyšet."

Pravidla se sice změní a aerodynamika už nebude tak dominantní jako doposud, ale to podle Webbera jen nechá vyniknout Vettelův talent.

"Příští rok asi budou důležitější motory než aerodynamika, což pro některé lidi zřejmě není špatné. Ale slušný vliv budou mít také jezdci, zejména z hlediska přístupu, abyste se krotili a zvládli všechny nové technologie, které příští rok ve voze budou, což pomůže Sebastianovi. To je přesně jeho parketa. Pro něj je to dokonalé."

Australan tak jen znovu potvrdil, že si Vettela jako jezdce velmi cení. Proto zůstala bez překvapení jeho odpověď na otázku, kterého jezdce považuje za nejlepšího z těch, se kterými se během své kariéry potkal.

"Asi to bude mezi Sebem a Fernandem. Musíte dát všechno dohromady. Těžko říct. Pořád jsme museli ladit své dovednosti, tu poslední část své profese - pneumatiky Pirelli, tankování, jednokolová kvalifikace a podobné věci."

"Takže abych se pokusil odpovědět na vaši otázku, v neděli je Fernando po ty dvě hodiny (závodu) číslo. O tom není pochyb. Na jedno kolo se myslím Sebovi nevyrovná. Ale v neděli je to mezi nimi velmi, velmi těsné."

"Lewis je schopný, ale asi ne takový stroj jako tito dva. Je prostě posadíte do auta a oni jedou. Jsou velmi, velmi schopní."

A co Michael Schumacher? "S Michaelem jsou moc nezávodil, protože byl u Ferrari a já jezdil v něčem jiném. A když jsem byl u Red Bullu, on byl u Mercedesu, který byl trochu pozadu. Ale tito dva (Vettel a Alonso) byli určitě na vrcholu, když jsem tam byl já."

Na Schumacherovi ale Webberovi vadí jeho kontroverzní činy. Ať už to byla úmyslná kolize se soupeřem, vytlačování z trati nebo parkování v Rascasse v monacké kvalifikaci, které Australan viděl z první řady.

"To bylo příšerné, naprosto příšerné," komentoval monacký incident. "Zastavit uprostřed kvalifikace, abychom my ostatní nemohli odjet kolo, to je určitě jeho slabá chvíle a také dědictví, že? Jsou to rozhodnutí, která v danou dobu udělal, a takových jich udělal několik."

"Má slušnou sbírku trofejí, ale některé věci z pohledu vašich vrstevníků a kolegů... Jsou tu hranice, když na sebe vzájemně tlačíte, a faktor respektu. Ten den udělal velkou chybu."

Doporučujeme

Články odjinud