Kde vlastně je slavná zatáčka Eau Rouge?

Sociálními sítěmi se zejména před dvěma lety šířilo video, které odpovídá na jednu z největších otázek současnosti. Kde vlastně je slavná zatáčka Eau Rouge? Nebo spíše, kde není.

Na Youtube je video, ve kterém se lidé z WTF1 ptají fanoušků, zda ví, kde se na okruhu ve Spa nachází zatáčka Eau Rouge.

Na tuto otázku musí být schopen odpovědět každý fanoušek formule 1. Zatáčka pojmenovaná po místní říčce je snad nejslavnější zatáčkou v kalendáři formule 1. 

Je to ale trochu chyták. Eau Rouge je ve skutečnosti pouze dolní levotočivá zatáčka. Zbytek se jmenuje Raidillon (strmá cesta)

Kořeny musíme hledat v hluboké minulosti. Okruh ve Spa je dnes nejdelším v kalendáři F1. Má délku přes 7 km, což je asi o 2 km více, než je délka běžného okruhu.

Do roku 1978 se ale jezdilo na starém okruhu, který byl dvakrát delší. Ale ani tato verze okruhu nebyla tou úplně první. V letech 1921 až 1938 se jezdilo ještě na nepatrně delším okruhu.

Do přestavby v letech 1938 až 1939 vedla levá zatáčka Eau Rouge do vlásenky Ancienne Douane, jak vidíte na obrázku níže.

Spa-Francorchamps_original_layout_(1922).jpg
Foto: KaragouniSCC BY 3.0

 

Doporučujeme

Články odjinud