Kde není láska, nemusí být nenávist

Kde není láska, nemusí být nenávist

Slovo šéfredaktora na závěr roku 2012

Do konce roku 2012 zbývá ještě pár hodin, ale už nyní můžeme říci, že je nás na F1sport.cz a MotoGPsport.cz zase o něco více. Oproti loňsku (2011) o nějakých 25 tisíc unikátních návštěvníků. To s ohledem na dobu naší existence a skutečnost, že nás v té „Česko-Slovenské Federaci“ není neomezený počet, považuji za malý zázrak.

Jasně, že vám všem děkuji za přízeň! Byť to vnímám spíše jako společnou komunitu, protože ten náš vztah vnímám trochu jinak než standardní vazbu dodavatel – zákazník. Je to spíš takový obývák, do kterého máme dveře i okna otevřená a vítán je každý, kdo jde kolem. A líbí-li se mu u nás, zůstane. Jsem rád, že je ten obývák čím dál plnější.

Pamatuji si doby, kdy světlo světa spatřila věc zvaná „komentáře pod článkem“. Sám jsem ji v raných dobách formulového internetového zpravodajství v naší zemi pomáhal zavádět. Od té doby, což už dnes čítá nějakých třináct čtrnáct let, sleduji, jak se komunita kolem diskuzí pod články vytvořená vyvíjí.

Ano, nebudu tu ve stejnou chvíli, kdy si lidé skoro jako na povel přejí mnoho štěstí, lásky a pohody, před pravdou strkat hlavu do písku. Ten vývoj je bez nadsázky katastrofální.

A ano. Jedná se o relativně malý společenský vzorek, relativně specifický, vychýlený od hlavního názorového proudu co do názorů i chování. Navíc, z té naší komunity v obýváku se debat pod články účastní relativně malé procento.  Je ale potřeba nepodcenit schopnost takové skupiny vytvářet společenské názory. Ano, jsou takzvanými ‚opinion-makery‘ internetového světa. Budiž. Kdo se angažuje, je více slyšet, a tak to má podle mého názoru být.

Negativní trend způsobů komunikace a chování ale podle mě jen reflektuje dramatický úpadek úrovně celé společnosti. Podobné trendy lze sledovat i jinde než v internetových komunitách: agrese, absolutní absence schopnosti nejen tolerovat, ale navíc naložit a pracovat s názorem druhého, emoce a vášeň utlačující zdravou úvahu a schopnost přijmout více než jedno absolutní řešení. Mladí lidé pak při absenci pilířů morálky  takový způsob chování přijímají za něco normálního, běžného. A já se ptám: kam to bude pokračovat a kde to skončí? Lidé pro vyjádření svého názoru a jeho zdůraznění začnou střílet do druhých, zavírat je do blázinců, házet po nich vejce nebo vytlačovat ze silnic? A proč ten budoucí čas?

Třeba to nedokážeme změnit, což ale neznamená, že bychom se s tím měli smířit. Děláme na F1sport.cz a MotoGPsport.cz spoustu chyb. A budeme v jejich dělání, ač neradi, pokračovat. Ale vše ostatní děláme proto, protože to tak dělat chceme. Máme určitý vkus pro to, jak má náš obývák vypadat a je nám jasné, že obývák u sousedů vypadá jinak. I proto nepochopím počínání lidí, kteří vešli do našeho obýváku, zjistili, že není podle jejich gusta, dali to najevo (což je naprosto v pořádku a vítané, protože nás to zajímá!), ale po zjištění, že tak se nám to líbí, místo návštěvy sousedů sedí a hlasitě kritizují aranžmá obýváku. Někteří doslova práskli s dveřmi s tím, že by nás měli z domu vystěhovat, neboť o navrhování obýváku víme naprosto kulový, a už se neukázali. Jiní práskají dveřmi každý druhý den a vrací se oknem. Jedni nás mají za ‚ferraristy‘, protože v kuchyňském koutě máme obraz Ferrari, v obýváku nás mají za „mclarenisty“, protože na stěně máme obraz McLarenu. Jednou za čas z reproduktorů zazní pozvánka na nějakou akci nebo výzva k zakoupení nějakého produktu – to proto, abychom měli na nájem, elektřinu, plyn a vodu. A na jídlo. A lidé si za to nárokují právo rozhodovat (místo doporučovat) o tom, jak má obývák vypadat. Ten, stejně jako celý dům, však není zamčený…

Jsem za tento postoj dlouhá léta kritizován a je do mě stříleno virtuálními plastovými kuličkami z airsoftové pistole… ale je to moje stanovisko, kterým neomezuji ničí svobodu, je to moje přesvědčení.

Čísla zmíněná v úvodu jsou pro mě a pro můj tým důkazem toho, že tento postoj nemusí být jediný pravdivý, ale je to jedno z úspěšných řešení. Je to odměnou pro tým, který je pro mě jakousi oázou ve světě ‚matrixového‘ schematizování životů lidí na straně jedné a turbulentního poklesu morálky na straně druhé. Jsou zapálení pro to, co dělají, jsou velmi loajální, inteligentní, obětaví, spolehliví. Dnes výjimečné vlastnosti. Peníze nejsou tím hlavním motorem tohoto webu, protože s takovým objemem bychom dojeli nanejvýš k první čerpací stanici, a to ještě na startér.

Je to právě tým F1sport.cz a MotoGPsport.cz, který umožňuje žití a růst (!) tohoto, ve svých číslech už skoro zázračného projektu. A já mu za tuto oddanost moc děkuji.

Pochopitelně, čím více lidí v obýváku, tím lépe pro nás, ale nalákat úplně všechny, i těm, kterým se náš obývák nelíbí, znamená dělat věci již hodně odlišně od našeho vlastního přesvědčení. A tím bych vlastně sestřelil jednu z hodnot, o kterých jsem dnes psal. Ani si nejsem jist, jestli se chceme líbit úplně všem, protože normalizacím nejsme dvakrát nakloněni...

Také proto mi dovolte popřát – nejen do roku 2013, ale do budoucna obecně – nám (tím myslím nám i vám) fungující zdraví, toleranci a dostatek energie a elegantnosti při nakládání se (stále ještě) úžasnou rozmanitostí našeho světa, když už je nás na něm tolik, že ta svoboda se nám zdá tak nějak menší.

Vím, není to jednoduché, ale cestou nejmenšího odporu svět nikdy nikam kloudně nedospěl.

Máme vás rádi.

Doporučujeme

Články odjinud