Kauza Trulli - Hamilton neuzavřena, Brit možná nemluvil pravdu

Komisaři budou případ znovu řešit před GP Malajsie.

Jarno Trulli možná dostane zpátky své třetí místo ve Velké ceně Austrálie, o které přišel po penalizaci udělené za předjetí Lewise Hamiltona za safety carem.

Trulli se bránil, že Hamilton zpomalil natolik, že Ital předpokládal technické potíže na straně Hamiltona a proto jej předjel. V takové konstelaci mu to pravidla umožňují.

Dle šetření komisařů, Hamilton tak učinil v době, kdy sledoval údaje na svém volantu, nově v letošní sezoně důležité pro režim safety caru. Avšak v té době už jezdcům neměly být žádné informace doručovány.

Hamilton totiž nejdříve předjel Trulliho, když ten se dostal do smyku v předposlední zatáčce, ještě za safety carem. Hamilton pak zpomalil natolik, že jej Trulli předjel zpátky (to bylo přesně v době, kdy časomíra ukázala Hamiltona jako třetího).

FIA ještě nestudovala rádiovou komunikaci mezi McLarenem a Hamiltonem, která by mohla vnést nové světlo do celé záležitosti. Pokud by se komisaři přiklonili k závěru, že Hamilton nesdělil vše potřebné při vyšetřování případu, mohl by jej potkat trest.

Nejen že by Trulli získal zpátky třetí místo, ale Hamilton by mohl být potenciálně vyloučen ze závodu a tím pádem by přišel o všechny body.

Očekává se, že komisaři budou případ znovu šetřit ve čtvrtek před Velkou cenou Malajsie.

Doporučujeme

Články odjinud