Katar chce pořádat závod formule 1, naráží ale na Bahrajn

Katar chce pořádat závod formule 1, naráží ale na Bahrajn

Katar se stále nevzdává myšlenky, že by uspořádal velkou cenu formule 1.

Katar by rád uspořádal velkou cenu formule 1 a to ideálně už v příštím roce. Plány Kataru nejsou nové, psali jsme o nich už na konci loňského roku. Podle Autosportu se ale změnila lokalita.

Původně se mluvilo o okruhu Losail, na kterém se od roku 2004 jezdí závody MotoGP. Nyní je favoritem město Lusail. Katar se v tomto ohledu (nechtěně) inspiroval v Rusku. V Soči vede okruh místy, kde se před rokem odehrály zimní Olympijské hry. V Kataru by trať závodu vedla místem, kde se má v roce 2022 odehrát fotbalové mistrovství světa. 

Katar si vybudoval dobré vztahy s FIA. V prosinci se v jeho hlavním městě odehrál galavečer FIA, na kterém se předávaly ceny a to včetně těch pro Mercedes a Hamiltona. Současně s tím proběhlo i tradiční zasedání federace. Katar také podporuje iniciativy k zlepšení bezpečnosti silniční dopravy.

Ten, kdo ale o pořádání velké ceny rozhodne, je Bernie Ecclestone a ten má pro Katar špatné zprávy. Nejen, že přidat nový závod do kalendáře je stále těží, ale existuje zde konkrétní překážka. Ecclestone má džentlmenskou dohodu s Bahrajnem, která tamnímu pořadateli umožňuje vetovat jakýkoliv závod v oblasti.

Foto: Paul Trafford, CC BY 2.0, flickr.com

Doporučujeme

Články odjinud