Karty pro závod v bahrajnské poušti rozdány

"Nebude to sprint, ale vytrvalostní závod."

Tak nám to vypuklo. A ve velkém stylu. V šestatřicetistupňovém vedru si o titul bojující dvojice řekly týmy Red Bull a Ferrari - Sebastian Vettel to nebude mít se dvěma rudými ďábly za zády vůbec jednoduché. A v neděli nás čeká zcela jiný druh závodění.

"Nebude to sprint, ale vytrvalostní závod," jak řekl Vettel na tiskovce hned po kvalifikaci.

Felipe Massa je zpět. Vettel mu vysekl dojemnou poklonu, když uznal jeho jezdecké kvality poté, co od loňského srpna chyběl ve formuli při závodním víkendu.

"Po tak těžkém období přijde a bang! bang! bang! je to tam. Velká gratulace," poplácal Massu Vettel.

Složení nejlepší trojice na tiskové konferenci po závodě bylo v něčem zajímavé: všichni tři byli v absolutní pohodě:

Felipe Massa se ujistil, že nic neztratil ze své rychlosti. Fernando Alonso má konečně zázemí, které mu vyhovuje a které jej ctí. A Sebastian Vettel ví, že má pod sebou auto, které navazuje na loňské výkony.

Jinde už to tak ideální nebude. Je jen otázkou času, než přehrávanou harmonii mezi Jensonem Buttonem a Lewisem Hamiltonem v McLarenu naruší nějaké ošklivé výsledky. A červík pochybností zahlodal v hlavě Michaela Schumachera, který ještě ani v jedné tréninkové či kvalifikační jízdě neporazil kolegu Nika Rosberga v Mercedesu.

Dobře na tom v úvodu sezony jsou ještě Force India a Renault, alespoň v podání Adriana Sutila, resp. Roberta Kubici.

Na druhé straně jsou nováčci Virgin, Lotus a HRT. Klobouk dolů za nasazení, které předvádí mechanici HRT. Ve třech týdnech dokázali dát dohromady auto a vyjet alespoň do kvalifikace. Je určitá šance, že Bruno Senna a Karun Čandhok odstartují i do závodu, byť minimální, že dojedou do jeho cíle.

Ostatní mezi dvěma zmíněnými skupinami (Red Bull, Ferrari, Mercedes, McLaren a Virgin, Lotus, HRT) je "zbytek světa". Zklamáním je výkon týmu Sauber a Williams je takovým středním proudem. Ostatně se čtyřmi silnými týmy je úspěch dostat se do nejlepší osmičky.

Pomyslný Černý Petr vyšel na Španěla Jaimeho Alguersuariho, který jako jediný ze zavedených týmů nepostoupil z první části. Určitě jej to dostane pod tlak, ale jak už řekl Felipe Massa po kvalifikaci: zítřejší závod a sezona budou velmi dlouhé.

Mimochodem: dnes ráno se na trati objevily vozy mistrů světa, jak jsme informovali zde. Bez příkras to byla neopakovatelná zkušenost a emotivní zážitek. Podívejte se sem na naši exkluzivní fotogalerii.

Doporučujeme

Články odjinud