Kam se poděli němečtí fanoušci?

Kam se poděli němečtí fanoušci?

Velká Británie, Německo a Itálie. To jsou tři bašty motorsportu. Mají své týmy, jezdce, historii a slušnou základnu fanoušků. Ti němečtí se ale někam ztratili.

Snad jen grid girls nahoře bez chyběly v Německu do výčtu lákadel. Dominance jednoho týmu sice není úplně tím správným afrodiziakem formule 1, ale to obvykle neplatí na domácí půdě. Když Ferrari dominovalo, v Monze bylo obvykle plno.

Němci mají řadu pilotů, úřadujícího mistra světa, Mercedes, Rosberga. Ten se mimochodem stal po 75 letech prvním Němcem v německém voze, který vyhrál GP Německa. Na rozdíl od minulých let a éry Schumachera mají Němci navíc jen jeden závod. Tak kde k čertu jsou?

Závod v Hockenheimu sledovalo na tribunách 52 tisíc lidí, za víkend pak zavítalo na okruh 95 tisíc lidí. Například v pátek byly tribuny prakticky prázdné. Oproti situaci před dvěma lety se jedná o 38% pokles.

F1GER2014_JK1596924.jpg

Do Rakouska přitom nedávno zavítalo v neděli 80 000 lidí a za celý víkend až 225 000. Do Silverstonu pak v neděli dokonce 120 000 lidí.

Příčin poklesu návštěvnosti může být mnoho. Patrně se jedná o větší či menší kombinaci všech nebo většiny z nich.

Sebastian Vettel na začátku letošní sezóny řekl, že nové motory jsou na ho… Právě zvuk motorů a nová pravidla mohou být jedním z hlavních důvodů.

Dalším může být absence Michaela Schumachera. Ten přitahoval lidi na závody i ve svých nepříliš úspěšných letech v Mercedesu.

Podle některých názorů může být významným faktorem také Mistroství světa ve fotbale. Německý fanoušek je prostě opotřebovaný a to nejen fyzicky a časově, ale také finančně. Řada lidí si totiž koupila letenku a jela fandit do Brazílie.

Jedním z hlavních důvodů budou ale peníze. Lístek na GP Německa stojí až 515 euro, což je dost i na Němce. Velmi drahé lístky jsou ale mimochodem také v Silverstonu. 

Peníze z lístků jsou na jedné straně jediným zdrojem příjmů pro okruh, na straně druhé musí pořadatelé platit Ecclestonovi desítky milionů dolarů.

Někteří fanoušci tak mohli zůstat doma nebo místo na Hockenheim zavítat na jiný okruh. Bylo by docela zajímavé vědět, kolik Němců bylo na Red Bull Ringu.

Doporučujeme

Články odjinud