Kaltenbornovou spekulace o Pérezově možném odchodu zatím neznepokojují

Kaltenbornovou spekulace o Pérezově možném odchodu zatím neznepokojují

Ředitelka Sauberu Monisha Kaltenbornová věří v úspěšnou sezonu, chválí oba mladé jezdce a jejich zpětnou vazbu, spekulacemi o Pérezově možném odchodu se zatím neznepokojuje.

Sauber získal v prvních jedenácti závodech sezony 80 bodů a Sergio Pérez se dvakrát prosadil na stupně vítězů. Ředitelka a akcionářka týmu Monisha Kaltenbornová je na začátku letní přestávky  s vývojem sezony spokojena. "Během zimních testů to vypadalo na nadějnou sezonu," připomněla v rozhovoru pro oficiální stránky šampionátu. "Naším cílem bylo stavět na loňském autě a eliminovat jeho nedostatky. Myslím, že tým to ve spolupráci s jezdci zvládl dobře. Máme auto, které je konkurenceshopné téměř na všech tratích za jakýchkoliv podmínek."

Kaltenbornová je spokojena i s výkony obou jezdců. Zdůrazňuje, že oba piloti nemají odjeto mnoho sezon a občas dělají chyby, ale to patří k jejich vývoji. "Oba výborně komunikují s inženýry a celým týmem. Oba rádi jezdí do továrny v Hinwillu a jsou zde vždy vítáni. Chtějí být u každého kroku ve vývoji," pochvaluje si jediná žena na vysokém manažerském postu v F1.

Přestože v šampionátu se momentálně více daří Pérezovi, Kaltenbornová si nemyslí, že by Kamuj Kobajaši zaostával. "Myslím, že výsledky neukazují celou pravdu. Kamuj předvádí dobré výkony, ale má trochu smůlu. Dvakrát měl v kvalifikaci problémy s autem, na druhou stranu Sergiovi vyšla v Malajsii riskantní strategie. Řekla bych, že některé faktory hrály pro Sergia a některé prostě nehrály pro Kamuje. Ale pořád máme před sebou polovinu sezony," připomněla.

Jezdci Sauberu se během závodů volbou strategie několikrát dokázali posunout oproti startovním pozicím výrazně dopředu. "Nemyslím, že by riskantní strategie byly pro Sauber specifické. Pokud se nevydaří kvalifikace, ale vy víte, že vaše auto má na lepší výsledkek, musíte se podívat po způsobech, jak se prosadit. Myslím, že každá stáj dělá to samé," vysvětluje. "Pole je vyrovnané, nemusí to fungovat vždy. Občas dělí první a patnácté místo jediná sekunda. Jediné, co mohu říct je, že máme v týmu výjimečně zkušené lidi, kteří vědí, jakou riskantní strategii vybrat."

Vzhledem k výkonům Péreze došlo i na dotaz, jak dlouho tým talentovaného Mexičana udrží. Kaltenbornová je zatím v klidu. "Sestavu máme na celou sezonu, z tohoto pohledu se nic měnit nebude. Jsme uprostřed ročníku, který pro nás bude doufejme úspěšný. Naši jezdci se musí soustředit jen na tuto sezonu. S ohledem na budoucnost se necítíme pod tlakem," upozoronila a dodala, že cílem je posunout se z aktuálně šesté příčky v Poháru konstruktérů dopředu. Na pátý Mercedes ztrácí švýcarská stáj 26 bodů. V hodnocení jezdců je Pérez devátý se 47 body a a Kobajaši desátý s 33.

Doporučujeme

Články odjinud