Kalendář formule E: Kompletní Monako a dva závody v každé další destinaci | Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Kalendář formule E: Kompletní Monako a dva závody v každé další destinaci

Elektrické monoposty formule E budou poprvé v historii šampionátu závodit na dlouhé variantě monackého okruhu pro Grand Prix formule 1. Ve zbytku sezony poté bude na týmy a jezdce čekat dalších osm závodů ve čtyřech destinacích a navzdory dřívějším obavám z Covidu-19 i cesta za oceán.

Formule E v Monaku závodila již dříve, avšak na výrazně zkráceném okruhu měřícím pouze 1765 metrů. Letos pojedou elektrické formule po okruhu, který téměř přesně kopíruje trať formule 1. Ve skutečnosti bude pouze o pět metrů kratší, měřit tedy bude 3332 metrů.

Minimální rozdíl v délce je způsobený rozšířením první zatáčky a jiným umístěním obrubníků v Sainte Devote a úpravou šikany za tunelem.

„Tento okruh je v mnoha směrech jako stvořený pro formuli E. Je to rychlá a úzká městská trať s množství příležitostí k předjíždění. Jezdce opravdu prověří z hlediska šetrného zacházení s energií, a to kvůli členitému profilu a rychlým pasážím,“ věří spoluzakladatel šampionátu Alberto Long.

Po monacké E-Prix 8. května opustí formule E starý kontinent a zamíří do Mexika, kde se závody elektrického šampionátu v minulosti konaly na upravené verzi Autódromo Hermanos Rodríguez. Letos se však bude závodit na jiném permanentním okruhu v Pueble, dvě E-Prix jsou naplánovány na 19. a 20. června.

10. a 11. července se uskuteční další dva závody na již osvědčeném okruhu v Brooklynu, posléze se 24. a 25. července vrátí formule E poprvé od roku 2016 do Londýna. Tentokrát se bude závodit v nové lokalitě výstaviště ExCel London a organizátoři by měli přichystat unikátní trať, která by měla částečně vést vnitřkem budovy.

První sezona se statusem mistrovství světa následně vyvrcholí 14. a 15. srpna na berlínském bývalém letišti Tempelhof.

Z letošního kalendáře byly nakonec zcela vyškrtnuty podniky v Marrákeši, Santiagu, San-je a v Soulu.

Poprvé na permanentním okruhu

O tomto víkendu čekají jezdce formule E historicky první dva závody na permanentním okruhu a to na trati Ricarda Torma ve španělské Valencii.

Díky předsezonním testům je tento okruh pilotům elektrického seriálu důvěrně známý, přesto panují obavy ze spotřeby energie na klasické trati. Pro více příležitostí k regeneračnímu brzdění byla na hlavní rovinku dočasně přidána šikana.

„Je to dobrá trať, ale absolutně nesedí formuli E. Jeho zařazení do kalendáře je výsledkem pandemie Covidu-19, v této době není snadné pořádat závody v centrech měst. Je pravdou, že bychom raději závodili někde jinde. Upřímně bych si přál, abychom se na tento okruh už nikdy nevraceli. Ne proto, že bych ho neměl rád, ale protože není dobrý pro formuli E,“ nechal se slyšet Jean-Éric Vergne, kterého cituje motorsport.com.

Sobotní závod ve Valencii nabídne živě Eurosport 1 od 14:30, v neděli odstartuje přímý přenos o hodinu dříve na Eurosportu 2.

Doporučujeme

Články odjinud