Kalendář formule 1 může mít až 22 závodů

Kalendář formule 1 může mít až 22 závodů

Nová Concordská smlouva prý umožňuje uspořádání až 22 velkých cen za rok.

V kalendáři formule 1 je letos 19 závodů, příští rok přibude Mexiko, ale Ecclestone se už dříve nechal slyšet, že uvidíme opět jen 19 závodů. To by znamenalo, že jeden podnik vypadne, ale reálnější je, že nakonec skutečně uvidíme 20 závodů. Ecclestone své názory velmi často mění a nejen on.

Auto Motor und Sport přinesl informaci, že podle nové Concordské smlouvy může být za rok až 22 závodů. Tři volná místa se budou hodit, už oficiálně je oznámen návrat zmíněné GP Mexika, od roku 2016 pak přibude Ázerbájdžán a ve vzduchu je stále také New Jersey (nejdříve také v roce 2016).

Ve fázi diskusí jsou pak třeba GP Francie nebo GP Jihoafrické republiky. Oba závody už kdysi v kalendáři byly. Často se také v poslední době mluví o GP Thajska.

Více velkých cen samozřejmě znamená více peněz pro majitele komerčních práv. Více závodů může teoreticky vést postupně ke zdražení poplatků za televizní přenosy, sponzorské příspěvky apod., ale okamžitým efektem jsou zejména peníze od pořadatelů. Za to, že se u vás jede GP, obvykle okruh zaplatí kolem 30 milionů dolarů.

Podle Auto Motor und Sport ale existují analýzy, že týmům se vyplatí jen maximálně 21 velkých cen. 

Doporučujeme

Články odjinud