K narozeninám druhý titul? Verstappen se v Singapuru stane mistrem světa, když... | Foto: Getty Images / Bryn Lennon

Foto: Getty Images / Bryn Lennon

K narozeninám druhý titul? Verstappen se v Singapuru stane mistrem světa, když...

Max Verstappen se už v Singapuru může stát dvojnásobným mistrem světa. Co k tomu potřebuje?

Max Verstappen slaví v pátek narozeniny. Netradičním dárkem může být o dva dny později druhý titul mistra světa.

Po Singapuru bude do konce sezóny zbývat ještě pět závodů. V nich lze získat 130 bodů (26 x 5). Kromě toho se ale na Interlagosu pojede sprint, za který je 8 bodů.

Při rovnosti bodů rozhoduje lepší počet prvních míst, druhých míst atd. Verstappen ale už získal 11 vítězství, Leclerc na má jen tři, takže už dnes je zřejmé, že při rovnosti bodů by se stal mistrem světa Verstappen. Stačí mu tak navýšit náskok na 138 bodů.

Jezdec Náskok Zisk
Charles Leclerc 116 22
Sergio Pérez 125 13
George Russell 132 6

V tabulce výše vidíte Verstappenův náskok na poslední soupeře, kteří ještě mají matematickou šanci. A také vidíte, kolik bodů musí na tyto jezdce Verstappen získat, pokud chce už v Singapuru slavit.

Russell nám z matematiky vypadává, protože Verstappen musí vyhrát, aby překonal Leclerca. Na nejvyšším stupni nemohou být dva, takže i kdyby skončil Russell druhý, bude to Verstappenovi stačit.

Max Verstappen se v Singapuru stane mistrem světa, pokud:

  • vyhraje závod a zajede nejrychlejší kolo závodu (26 bodů) a Leclerc skončí osmý (4 body) nebo horší a Pérez čtvrtý (12 bodů) nebo horší. 
  • vyhraje závod bez bodu za nejrychlejší kolo (25 bodů) a Leclerc skončí devátý (2 body) nebo horší a Pérez skončí čtvrtý (12 bodů) nebo horší bez nejrychlejšího kola / nebo pátý s nejrychlejším kolem (11 bodů).

V Japonsku pak bude Verstappenovi stačit už jen náskok 112 bodů. A Hondě, která stále dodává Red Bullu pohonné jednotky, by asi nevadilo, kdyby Verstappen získal druhý titul právě v Suzuce.

Doporučujeme

Články odjinud