K Evropě se neobracíme zády, říká Carey k možnému závodu v Miami

K Evropě se neobracíme zády, říká Carey k možnému závodu v Miami

Šéf formule 1 Chase Carey ujistil, že z kalendáře velkých cen nebudou mizet závody v Evropě, a to i navzdory své snaze přivést formuli 1 do nových míst, jako třeba amerického Miami.

Zástupci města Miami budou příští týden hlasovat o tom, zda podpoří pořádání velké ceny formule 1 v dalších letech či nikoliv. K Velké ceně USA v texaském Austinu na Okruhu Amerik by tak přibyl další závod v USA.

Nový majitel F1, americká společnost Liberty Media, má v plánu uspořádat závod také ve Vietnamu. Objevily se proto obavy, že závody F1 by mohly zavítat do nových destinací na úkor tradičních velkých cen. Nejistou budoucnost má po této sezóně Velká cena Německa a také závod v belgickém Spa-Francorchamps.

Chase Carey pro Autosport řekl, že závod v Miami by se mohl uskutečnit už v příštím roce, zároveň ale ujistil, že nové závody nebudou na úkor tradičních stávajících podniků v Evropě.

„Od chvíle, co jsme sem nastoupili, jsme měli jasné cíle a ambice rozšířit tento sport v USA a také v Asii,“ řekl Carey.

„Jsme velmi rádi, že máme závod v Texasu, mluvili jsme o možných městech a myslím, že tři města, která jsme nejčastěji jmenovali, byla New York, Miami a Las Vegas. To odpovídá tomu, o čem jsme mluvili a co jsme říkali.

Ale aby bylo jasno, není to na úkor sportu v Evropě, což je základna tohoto sportu, jeho domov a pokud jde o mě, tak tento sport vždy bude budován na svých základech.“

Carey má nicméně za to, že F1 může ještě zvýšit svou popularitu tím, že se budou nové závody konat i na dalších kontinentech.

„Tento sport je silný v Evropě, my ale věříme, že tento sport má příležitost růst v dalších místech jako je Čína nebo USA, což jsou dvě největší mediální ekonomiky na světě,“ dodává Carey.

„V Číně jsme oznámili několik plánů, když jsme tam byli v Šanghaji, a podnikli jsme k tomu nějaké kroky. O to samé se snažíme také v USA.

Spojili jsme se také s dalšími městy v USA, ale myslíme si, že Miami by bylo skvělým městem pro pořádání závodu. Aktuálně procházíme procesem, kterým určíme, zda spolu s městem dokážeme udělat něco, co by mohlo být výhodné pro obě strany.“

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud