Junioři Ferrari musí ukázat, že na F1 mají, říká Arrivabene

Junioři Ferrari musí ukázat, že na F1 mají, říká Arrivabene

Šéf stáje Ferrari Maurizio Arrivabene řekl, že mladí jezdci Charles Leclerc a Antonio Giovinazzi musí prokázat svůj talent ve formuli 1, než začne vedení týmu uvažovat o jejich angažování do hlavního týmu Ferrari.

Monačan Leclerc, který je členem Jezdecké akademie Ferrari, nyní vede průběžné pořadí šampionátu formule 2, zatímco Giovinazzi je oficiálním rezervním pilotem. Ital letos nastoupil do úvodních dvou závodů sezóny, když u Sauberu nahradil zraněného Pascala Wehrleina.

Arrivabene nicméně chce, aby oba mladíci nejprve ukázali svůj talent v jiném týmu v rámci formule 1, než se přesunou do Ferrari. Za stáj z Maranella přitom budou i v příští sezóně závodit Sebastian Vettel a Kimi Räikkönen.

„Když mluvíme o mladých pilotech, tak oni rostou,“ řekl Arrivabene. „Naším cílem je samozřejmě rozvíjet mladé jezdce a v budoucnu je možná vidět s námi, to je konečný cíl.“

„Předtím ale musí ve formuli 1 ukázat, že si to zaslouží.“

Giovinazzi letos kromě angažmá u Sauberu má příležitost představit se v několika pátečních trénincích u týmu Haas. U amerického týmu, který po technické stránce úzce spolupracuje s Ferrari, jsou však pro příští sezónu dveře zavřené, jelikož tým bude pokračovat s Romainem Grosjeanem a Kevinem Magnussenem.

Leclerc byl naopak spojován se Sauberem, který zatím nepotvrdil svou jezdeckou sestavu pro příští rok. Monačan navíc letos absolvuje pět pátečních tréninků u Sauberu.

Prezident Ferrari Sergio Marchionne se již dříve nechal slyšet, že by chtěl ze Sauberu udělat juniorský tým Ferrari, podobně jako to má Red Bull s Toro Rosso. Sauber nyní využívá rok staré pohonné jednotky Ferrari, přerušil jednání s Hodnou o dodávce motorů a v příští sezóně by rád využíval aktuální specifikaci pohonné jednotky Ferrari.

„Dohoda je především založena na pohonných jednotkách,“ odpověděl šéf týmu Sauber Frédéric Vasseur na dotaz, zda by se partnerství Ferrari a Sauberu mohlo rozšířit také na jezdce.

„To znamená motor a převodovky, pak budeme mluvit o možnosti rozšíření naši dohodu o další parametry pro některé další části. Co se jezdců týče, tak pokud mluvíme například o Charlesovi, tak si myslím, že on se musí soustředit zejména na šampionát formule 2.“

„Stále tam zbývá pár závodů a je trochu brzy o tom mluvit. Doufám, že v nějaké fázi k jednání dojde! Myslím si ale, že i pro Charlese je příliš brzy o tom (závodní sedačce pro rok 2018) mluvit.“

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud