Jsou přece rychlejší! Norris nechápe souboj týmů McLaren a Alpine | Foto: Getty Images / Clive Rose

Foto: Getty Images / Clive Rose

Jsou přece rychlejší! Norris nechápe souboj týmů McLaren a Alpine

Jak to, že s nimi pořád ještě bojujeme? Tuhle otázku nahlas vyslovil Lando Norris a nepřímo si tak rýpl do francouzské konkurence jeho McLarenu. Tým z Wokingu je aktuálně pátý v poháru konstruktérů a na Alpine, který většinou v kvalifikacích i závodech vykazuje lepší tempo, ztrácí pouhých 13 bodů.

S ohledem na rychlost monopostu A522 už mělo být dávno hotovo. McLaren už prostě v této fázi sezony neměl bojovat s Alpinem o čtvrté místo v poháru konstruktérů. To jsou nahlas vyslovené myšlenky Landa Norrise.

„Jsou o tolik rychlejší než my. Nemám nejmenší představu, jak je možné, že s nimi v šampionátu stále bojujeme,“ řekl po japonské Grand Prix britský pilot o letošním měření sil stájí McLaren a Alpine. Francouzský tým se díky čtvrtému a sedmému místu v Suzuce vrátil mezi konstruktéry na čtvrtou pozici.

„Oproti nám si jedou svoji vlastní ligu. Jsem šťastný, že jsme s nimi byli v této sezoně dosud schopni bojovat. Ukazuje to, že jsme v jiných oblastech odvedli velmi dobrou práci, třeba po stránce spolehlivosti, vytěžení maxima z naší výkonnosti, využívá příležitostí a vyvarování se chyb.“

„V oblastech, které jsem zmínil, si museli vést (Alpine) mnohem hůře než my. Proto jsou v šampionátu jen těsně před námi s takovým vozem, jaký mají. Že jsou před námi samo o sobě není překvapením, protože jak už jsem řekl, jsou prostě mnohem rychlejší. My se ale budeme stále snažit co nejvíce limitovat naši bodovou ztrátu,“ cituje Norrise Autosport.

Britova slova o rozdílech ve spolehlivosti a vyvarování se chyb ze strany McLarenu mohou být částečně narážkou na velmi nepovedený víkend, který Alpine prožil v Singapuru. Z nočního městského závodu kvůli potížím s pohonnou jednotkou odstoupil jak Fernando Alonso, tak Esteban Ocon. Oproti tomu McLareny Landa Norrise a Daniela Ricciarda obsadily čtvrté a páté místo. Alpine však v Norrisově vyjádření hledá i stopy nervozity.

„Lando se vážně rád poslouchá, že? Ale my prostě jen potřebujeme být před nimi. Vlastně nechápu, proč o tom pořád mluví. Asi jsme se mu dostali pod kůži,“ uvedl pro Autosport sportovní ředitel francouzského týmu Alan Permane.

„V současnosti už se mnohem více soustředíme na Mercedes, chceme se je pokusit porážet. Chceme se posunout na tuto úroveň.“

Permane připustil, že brzdou snahy Alpinu dotáhnout se na „stříbrné šípy“ jsou katastrofální víkendy podobné tomu v Singapuru. Zároveň je však prý celý tým povzbuzen progresem, jakého dosáhl.

„Na Singapur bychom pochopitelně nejraději zapomněli. Ale v Japonsku, řekl bych, se věci vrátily do normálu. A dokážu si představit, že v dalších závodech na výsledky ze Suzuky navážeme (Ocon byl v Japonsku čtvrtý, Alonso sedmý). Naše auto zjevně zrychluje. A myslím si, že se přibližujeme špičce.

„Po každém závodě analyzujeme, kolik nám chybělo k zisku pole position a další data. A řekl bych, že v současnosti jsme blíže než kdykoliv před tím v této sezoně. Takže určitě míříme správným směrem,“ věří Permane.

Doporučujeme

Články odjinud