Jsme jediný špičkový tým, který nemá týmovou jedničku, říká Marko

Jsme jediný špičkový tým, který nemá týmovou jedničku, říká Marko

Vzájemné kolizi jezdců Red Bullu předcházela výměna pozic v boxech, kterou Ricciardo a ani nikdo na boxové zdi nerozuměl.

Ve formuli 1 se častokrát mění pozice prostřednictvím tzv. undercutu. Jezdec zajede do boxů a vyjede na nových nebo čerstvějších pneumatikách a je rychlejší než jeho soupeř, který byl ještě před chvíli před ním. Když pak soupeř zajede také do boxů, vrátí se na trať za jezdcem, který stavěl o kolo dříve. 

Verstappen provedl v Baku méně častý overcut, což je přesný opak. Na trati zůstal déle, zajel ale rychlejší časy než Ricciardo. Proč? Australanovi chvíli trvalo, než dokázal své pneumatiky zahřát.

„Touto změnou se emoce opět zvedly,“ řekl Marko pro motorprofis.at. „Ricciardo nechápal, jak k tomu došlo, nikdo to nechápal. Teoreticky měl být 1,5 sekundy vpředu (po své zastávce, pozn.).“ 

„To je typický Verstappen. Když vidí, že o něco jde, zajíždí znovu časy, které se zdají být nemožné. Když dostal povel, zajel v rozhodujícím prostředním sektoru stejně rychlý čas jako ve svém nejlepším kole,“ díví se Marko.

Verstappen si podle Marka o dvě kola dříve stěžoval, že jeho pneumatiky jsou „pryč“. Ricciardo pak musel znovu zaútočit, a víme, jak to dopadlo.

Jezdci se za kolizi museli omluvit, ale týmovou režii Red Bull zavádět nechce. „Ze špičkových týmů jsme myslím jediní, kteří nechají jezdce závodit a kde nikdo nemá status jedničky.“ 

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud