Jsem rád, že jsem si pole position zajistil už prvním pokusem, těší Verstappena | Foto: Getty Images / Bryn Lennon

Foto: Getty Images / Bryn Lennon

Jsem rád, že jsem si pole position zajistil už prvním pokusem, těší Verstappena

Max Verstappen z Red Bullu získal v kvalifikaci na Velkou cenu Štýrska druhou pole position v řadě a celkově třetí v letošní sezóně formule 1.

Verstappen, stejně jako jeho největší soupeř Lewis Hamilton, zajel nejrychlejší čas už v prvním pokusu v Q3. Šestou pole position v kariéře si zajistil časem 1:03.841. Pod 64 sekund se jako jediný jezdec dostal i druhým pokusem, kde zajel 1:03.919.

I ten by mu k zisku pole position stačil, protože Valtteri Bottas, který v posledním pokusu zrychlil, zajel čas 1:04.035. V první řadě Verstappena však doplní Hamilton, jelikož Bottas klesne kvůli penalizaci na páté místo.

„Nebylo snadné vypořádat se s provozem v posledních dvou zatáčkách a mít čistý pokus. První kolo v Q3 ale nakonec stačilo. Měl jsem dobrý první sektor, jsem velmi šťastný, že jsem tady doma na pole position. Je hezké vidět vůz Red Bullu na první pozici. Byl to velmi dobrý víkend, v kvalifikaci se vůz opět velmi dobře řídil,“ řekl Verstappen.

Verstappen získal svou první pole position na Red Bull Ringu, v posledních třech závodech startoval v Rakousku vždy druhý.

„Když se na tu trať podíváte, pomyslíte si, že nemá příliš mnoho zatáček, ve skutečnosti jsou ale tyto zatáčky velmi těžké. První zatáčka, brzdění do třetí, přes horizont a brzda z kopce do čtvrté zatáčky. Je to malá trať, ale je těžké na ní zajet dobré kolo.“

Pérez ve druhé řadě

Na Bottasově penalizaci jednu pozici na roštu vydělá druhý pilot Red Bull Sergio Pérez. Ten v kvalifikaci obsadil páté místo, na startu se ale posune do druhé řady vedle třetího Landa Norrise.

„Z dnešní kvalifikace jsem trochu zklamaný, hlavně z Q1. Pro druhou jízdu v Q1 jsme museli využít druhou sadu pneumatik, jelikož jsem nebyl zcela spokojen s vyvážením při první jízdě,“ řekl Pérez.

„Pro první pokus v Q3 jsem pak byl na použité sadě a vypadalo to dobře, když jsme ale přezuli na novou pneumatiku, bylo to komplikované kolo a já se nezlepšil tolik, kolik jsem doufal. Musíme se podívat na to, co se stalo při té první jízdě.“

Doporučujeme

Články odjinud