Jsem na sebe hrdý, hlásá první austinský vítěz Hamilton

Jsem na sebe hrdý, hlásá první austinský vítěz Hamilton

V premiérové velké ceně na okruhu v Austinu triumfoval McLaren, a to především díky Lewisi Hamiltonovi, který dokázal porazit Sebastiana Vettela. Jenson Button dojel pátý. AKTUALIZOVÁNO

Po včerejší kvalifikaci byl Hamilton šokován rychlostí svého mclarenu, po dnešním závodě mu slova docházejí asi úplně. Nejen že se po obávaném startu ze špinavé stopy nepropadl o tolik míst, o kolik čekal, dokonce však v průběhu Grand Prix dokázal předjet dvojnásobného mistra světa Sebastiana Vettela a vyhrát tak premiérovou GP na Okruhu Amerik.

"Byl to skvělý víkend," pochvaloval si radující se Brit. "Dokázat porazit Red Bull a Sebastiana Vettela je rozhodně velká výzva, ale my jsme to zvládli. V prvním stintu jsme nebyli zas až tak špatní, bylo však velmi těžké se ho držet a předjet ho.  Moje pneumatiky odešly, pak jsme zastavili dvě kola před Sebem a on nakonec vyjel dost daleko před námi. Kolona vozů nám ale dobře posloužila. Kolony mě obvykle zdržují, měl jsem tedy obrovskou radost, že tentokrát vše proběhlo trošku v můj prospěch."

"Je to skvělý pocit vyhrát první velkou cenu zpátky tady ve Spojených státech, jsem hodně hrdý," přiznal mistr světa z roku 2008.

Velmi zajímavou se Velká cena USA stala pro Jensona Buttona. Ten se po startu z dvanáctého místa propadl až na pozici šestnáctou, takže se v průběhu závodu musel hodně snažit, aby se nakonec mohl uvelebit na pátém místě.

"Tenhle konečný výsledek opravdu není to, co jsme chtěli. Měl jsem však spoustu skvělých soubojů s téměř polovinou startovního pole," vypráví Button. "Tohle je pro závodění skvělé místo. Nízká přilnavost v prvním kole to dělá velmi ošidným.  Myslím si, že každé auto v určité fázi závodu vyjelo mimo trať. Bylo to jako jezdit v mokru," popisuje.

"Myslím si však, že jsme předvedli skvělou show. Doufejme, že si dnešek američtí fanoušci opravdu užili. Nemyslím, že bychom to mohli udělat ještě lépe. Bylo tam hodně předjíždění, většina z nich byla naprosto čistá, což je skvělé vidět. Kimi mi třeba dal na vnějšku prostor. Je férový," vyjádřil se Brit pochvalně na adresu svého finského soupeře.

Naprosto nadšený odjíždí z Austinu i šéf stáje Martin Whitmarsh: "Už jsem říkal, že dnešek byl výjimečným dnem pro Lewise Hamiltona, výjimečným dnem pro Vodafone McLaren Mercedes a výjimečným dnem pro formuli 1. Myslím, že je férové říct, že stejně významný jako pro tohle všechno, to byl významný den také pro motorsport ve Spojených státech. Austinská trať je skvostná a dneska se odehrál úžasný motoristický závod. Město Austin přivítalo nás i náš sport a já bych chtěl jménem všech v týmu Vodafone McLaren Mercedes prohloubit naše přátelství a na oplátku vyjádřit vděčnost."

Doporučujeme

Články odjinud