Josefa Krále ve sprintu GP2 zastavil trest za předčasný start

Josef Král měl v plánu agresivní strategii na dvanáctém místě startu nedělního krátkého závodu GP2 ve Španělsku. Postup byl výrazný, ale bohužel opačným směrem.

Formát víkendu GP2 při nedobrém výkonu v kvalifikaci předurčuje strategii. Ta vede směrem postupného vzestupu přes hlavní závod (Král + 6 míst) a pak ve sprintu, ale rozhodnutí komisařů o předčasném Králově startu do sprintu jakoby spíš chtělo říci, že by pilot týmu Super Nova Racing raději neměl být moc vidět.

„Jsem rozhodně přesvědčen o tom, že to žádný ulitý start nebyl,“ tvrdí ale Král. „Ten se mi povedl jen jednou, a když už tak pořádně. Odstartoval jsem tenkrát asi při třetím červeném světle! Tady ale máme podezření na to, že jsme možná stáli na startu o pár centimetrů špatně a detektory nahlásily na ředitelství závodu předčasný start a to rozhodlo o trestu.“

Že technika někdy uškodí, se přesvědčil v loňské sezoně formule 1 také například Sebastian Vettel, který si musel odbýt penalizaci průjezd boxy, protože technika vyhodnotila jeho ‚říznutí‘ zatáčky na boxové komunikaci jako překročení rychlosti. Průjezdem boxy byl penalizován i Král a to jej odsunulo až na 21. místo.

„Tak jsem to pojal alespoň jako testovací jízdu. S časy by to stačilo na páté místo, ale to je spíše jen tak pro zajímavost. Je pravda, že moc nepomůže, když kroužíme s přibližně pátým nejsilnějším autem kolem dvacátého místa. Přinejmenším ale víme, že jsme rychlí, což se může v dalších závodech náramně hodit!“

Josef Král ke konci předjel bulharského závodníka Vladimíra Arabadževa a v cíli byl nakonec dvacátý. Závod vyhrál Švýcar Fabio Leimer, který díky osmému místu z hlavního závodu startoval do sprintu z pole position a první místo udržel až do konce.

Doporučujeme

Články odjinud