Josef Král byl s týmem Scuderia Praha oceněn v Maranellu

Josef Král byl s týmem Scuderia Praha oceněn v Maranellu

Začátkem února proběhl v Maranellu slavností galavečer značky Ferrari, na kterém byly oceněny ty nejlepší týmy působící na scéně vozů GT a vytrvalostních závodů. Mezi oceněnými nechyběl ani český tým Scuderia Praha, který loni ovládl evropskou část šampionátu 24H Series.

Loňský kalendář vytrvalostního šampionátu pro sportovní a cestovní vozy 24H Series European Championship se skládal ze závodů 12H Mugello, 12H Spa, 12H Brno, 24H Portimao a 24H Barcelona. Z celkových pěti podniků dokázal český tým Scuderia Praha s vozem Ferrari 488 GT3 vyhrát první čtyři a pražská stáj tak po sezóně mohla slavit mistrovský titul.

Úspěchy týmu Scuderia Praha se zákaznickým Ferrari neušly ani pozornosti Maranella, díky čemuž byl pražský tým pozván na slavnostní vyhlášení nejlepších týmů Ferrari na poli vozů GT. Cenu pro jezdce i za své týmové kolegy Mattea Malucelliho a Jiřího Písaříka převzal spolukomentátor přenosů formule 1 Josef Král. Cenu pro tým v Maranellu převzal manažer Scuderia Praha Aleš Holan.

Na slavnostní večeři s předáváním cen v designovém centru továrny Ferrari v Maranellu se tak pražský tým dostal do elitní společnosti těch nejlepších týmů, které ve světě sportovních vozů působí se závodními speciály italské značky.

Galavečerem mimo jiné provázel Toni Vilander, finský dvojnásobný vítěz 24 hodin Le Mans ve třídě LMGTE – PRO, který se ve stejné třídě stal ve službách Ferrari také šampionem FIA WEC v sezóně 2014.

Ocenění kromě Scuderia Praha převzal také švýcarský tým Luzich Racing, který loni ovládl evropskou Le Mans Series ve třídě LMGTE. Na pódiu pochopitelně nemohla chybět stáj AF Corse, která se stará o tovární program Ferrari ve WEC a v Le Mans. AF Corse s vozem 488 GTE loni vyhrálo 24 hodin Le Mans. Další velký úspěch pro Ferrari poté přišel v říjnu v závodě Petit Le Mans na okruhu Road Atlanta (finále sezóny IMSA WSC), kde ve třídě GTLM vyhrál rovněž s vozem 488 GTE americký tým Risi Competizione. Na vyhlášení do Maranella dorazil sám týmový šéf Giuseppe Risi a ceny převzali také jezdci Alessandro Pier Guidi, James Calado a Daniel Serra, kteří pro Ferrari v roce 2019 vyhráli „velké“ i „malé“ Le Mans.

Foto: Ferrari / Scuderia Praha

Doporučujeme

Články odjinud