Jody Scheckter: Nejlepší jsou Vettel a Hamilton, Alonso ztratil moji úctu

Jody Scheckter: Nejlepší jsou Vettel a Hamilton, Alonso ztratil moji úctu

Další hodnocení top jezdců současné formule 1 je tady, tentokrát s ním přichází mistr světa z roku 1979 Jody Scheckter. Jeho seznam však překvapuje, chybí na něm Alonso.

V poslední době mají všichni, kdo ve světě formule 1 něco znamenají, v oblibě veřejně prohlašovat, kdo je podle nich špičkou současné královny motorsportu. Svůj názor teď odhalil i bývalý jihoafrický pilot Jody Scheckter, mistr světa z roku 1979. Jeho mínění se však od většiny ostatních podstatně liší. Na prvních dvou místech totiž nefiguruje jméno Španěla Fernanda Alonsa.

"Vždycky jsem za nejlepší považoval Vettela a Hamiltona," odpověděl Scheckter novinářům z MotorSportu. "Možná by se slušelo jmenovat i Alonsa, já jsem ale vybral Sebastiana a Lewise a mezi ně jsem dal znaménko rovnosti."

"Proč ne Fernando? Jeho chování v McLarenu v roce 2007 ho z mého seznamu vyřadilo. Sezonu prožil skutečně dobrou, to bez komentářů, se svojí prací se vypořádává výborně. Když pak ale děláte něco takového, můžete ztratit úctu," naráží Jihoafričan na vztah mezi Alonsem a Hamiltonem v době jejich společného působení u McLarenu.

"Debut Hamiltona, první jeden a půl až dvě sezony, to bylo velkolepé. Málokomu se povede vyhnout se problémům při debutu, jemu to však vyšlo. To je neuvěřitelné. Lewisovy chyby v loňském roce neplynou z nějaké jeho nadbytečné agrese, byly to prostě hloupé chyby. Hamilton je opravdu nejlepší, když se dostane do složité situace. Fantasticky útočí a obvykle se vyhýbá nehodám v boji se soupeři – výjimkou byla jen minulá sezona. Jsem jeho fanouškem!"

Kromě pilotů ohodnotil bývalý jihoafrický závodník i celou moderní F1: "Myslím, že největší nespravedlivostí současné formule 1 je to, že jsou jezdci za výměnu převodovky trestáni ztrátou pozic na startu. Jezdec na tom nemá žádnou vinu, logické by bylo dát nějakou sankci týmu, například odebrat nějaké body v Poháru konstruktérů." 

Doporučujeme

Články odjinud