Jménu Lotus děláme čest, Chapman by byl hrdý, věří Fernandes

Jménu Lotus děláme čest, Chapman by byl hrdý, věří Fernandes

Majitel týmu Lotus Racing Tony Fernandes je přesvědčený, že legendárnímu jménu, které se ve formuli 1 proslavilo díky Colinu Chapmanovi, neudělal ostudu.

Lotus Racing vstoupil do formule 1 jako jeden z nových týmů a byl z nich nejlepší. V konečné klasifikaci mu patří desáté místo a pravidelně byl rychlejší než Virgin Racing a HRT.

"Odolával jsem tomu všechny ty měsíce, ale konečně to můžu říct, Colin Chapman by byl hrdý na to, co jsme dokázali," řekl Fernandes pro Autosport. "Jsme jediný tým, který vznikl od nuly, stejným způsobem, jako Chapman vybudoval ten svůj. Neměli jsme velký rozpočet, neměli jsme velké sponzory a neměli jsme sestavu jako Vidžaj (Mallya), který koupil tým, nebo jiní, kteří tak učinili. Neměli jsme tým formule 3, který by nás podpořil, jako Dallara nebo Manor. Všechno jsme museli vybudovat od nuly. Je to poprvé, co tohle říkám, ale věřím, že jménu Lotus děláme čest a dodáváme mu hrdost."

Lotus získal 10. místo v poháru konstruktérů díky 12. místu Heikkiho Kovalainena z japonské Grand Prix. Fernandes přiznal, že byl proto nervózní až do konce závodu v Abú Zabí, protože v případě incidentů a lepšího umístění jiného nováčka mohl o tuto pozici relativně snadno přijít.

I když je Fernandes na premiérovou sezónu svého týmu hrdý, daleko větší očekávání má od příštího roku. "Byli jsme dobří, závodili jsme a vypadali jako profesionálové. Jsme velmi rádi, že jsme dokázali držet krok s týmy, které pokračovaly ve vývoji vozů, zatímco my jsme přestali po Silverstonu," řekl. "Přestat po Silverstonu s vývojem bylo odvážné rozhodnutí, protože jsme řekli, že nejsme tým na jeden rok. Jsme tu na dlouhou dobu a příští rok musíme udělat velký krok vpřed. Takže se pojďme soustředit na příští rok."

Doporučujeme

Články odjinud