Jihoafrická republika usiluje o návrat do kalendáře s městským okruhem

Jihoafrická republika usiluje o návrat do kalendáře s městským okruhem

V Jihoafrické republice se připravuje projekt Grand Prix, s kterým by se měl brzy seznámit Bernie Ecclestone. Formuli 1 chce přivést na zcela nový městský okruh v Kapském městě.

Formule 1 závodila v JAR do roku 1993 na okruhu v Kyalami a v současné době existují tři různé projekty, které chtějí královnu motorsportu do této země vrátit. Ve zřejmě nejpokročilejší fázi je projekt společnosti Cape Town Grand Prix Bid, který chce vybudovat městský okruh v Kapském městě.

"Green Point je pro městský okruh, jako je ten v Monaku, ideální, protože v této oblasti je krásný výhled do přírody," řekla mluvčí společnosti pro Cape Argus. "Takže zatímco je Monako ´francouzskou riviérou´, my můžeme mít ´africkou riviéru´ v Kapském městě."

Jihoafričané by rádi uspořádali první závod v roce 2013. Projekt formule 1 má podporu lokální vlády a jedná i s potenciálními investory. Městská trať je atraktivní také z hlediska investic, byla by levnější než samostatný okruh.

"Náklady na vybudování okruhu by samozřejmě byly obrovské," přiznal ministr cestovního ruchu Alan Winde. "A zatímco by závod v monackém stylu mohl vadit některým obyvatelům, stejně jako cyklistický závod, byl by pro město velmi přínosný."

Projekt formule 1 na městském okruhu chtějí Jihoafričané představit Berniemu Ecclestonovi ještě před začátkem sezóny. Šéf formule 1 loni opakovaně řekl, že by královna motorsportu měla v Africe jezdit.

Městská trať v Kapském městě by měla být dlouhá 5,3 kilometru a náklady na její vybudování by měly činit jen 14 miliónů dolarů, zatímco samostatný okruh by stál asi 570 miliónů dolarů. Mapku okruhu si můžete prohlédnout zde.

Doporučujeme

Články odjinud