Jezdcům se systém trestných bodů moc nezamlouvá

Jezdcům se systém trestných bodů moc nezamlouvá

Vidina dvojitých trestů za prohřešky nenadchla Sebastiana Vettela a Daniela Ricciarda, zatímco třeba Felipe Massa zaujal neutrální postoj.

Týmy v Barceloně schválily systém trestných bodů podobný řidičským průkazům a teď záleží na FIA, jestli začne příští rok platit. Jezdci z něj většinou nemají radost, protože nemění současné tresty, jen k nim přidává navíc body, které můžou v součtu 12 přinést zákaz startu v jednom závodě.

"Nelíbí se mi," řekl o systému Sebastian Vettel. "Nevím, možná jsem troch staromódní, nechci to moc rozvádět, ale myslím, že jsme v minulosti měli hodně trestů. Z pohledu jezdců jsme prosazovali tresty a teď jsme asi v situaci, kdy jich máme víc, než bychom chtěli, takže je to začarovaný kruh."

"Přehled (bodových trestů) myslím nebyl úplně zveřejněn. Viděl jsem nějaké návrhy, ale myslím, že je tu možnost, že dostanete body za věci, které nemáme úplně ve svých rukou, a za malé věci, které by ve svém důsledku mohly mít velké dopady. Nevím, jestli to je ten nápad."

"Jistě, pokud chcete přizpůsobit systém, který platí na silnicích, což je ta myšlenka, tak za tím je jistá logika, ale nakonec nejezdíme na silnici, závodíme."

Výhrady vyjádřil také Daniel Ricciardo. "Systém, jako je tento, by mohl vyjasnit, jaké tresy budete dostávat za konkrétní incidenty. Ale pokud budete bodovat věci, jako je nebezpečné vypuštění z boxového stání, tak to není vaše chyba (jezdce), je to chyba týmu. Musí být opatrní s tím, jak to provedou."

Naopak žádné větší obavy nemá Felipe Massa. "Podle toho, co jsem viděl, to nebude moc jiné než teď. Jezdci, kteří dělají problémy, budou trpět víc než ostatní. Já jsem celou svoji kariéru s tím problémy neměl, takže je to OK."

To Lewis Hamilton trestným bodům nevěnuje žádnou pozornost. "Moc mě to nezajímá. Nemám na to žádný názor." Podobně je na tom jeho týmový kolega Rosberg: "Nevím o tom dost, takže nemá smysl, abych to komentoval."

Doporučujeme

Články odjinud