Jezdcům došla trpělivost, F1 potřebuje plán a ne špatné dílčí změny

Jezdcům došla trpělivost, F1 potřebuje plán a ne špatné dílčí změny

Asociace jezdců Grand Prix (GPDA) vydala prohlášení. F1 podle nich potřebuje změnu rozhodovacích postupů a také jasný plán.

Není to překvapivá výzva. Na jedné straně zde máme Strategickou skupinu a Komisi F1, kde mají kromě FIA a FOM zástupce i týmy. Každý si samozřejmě hájí své zájmy. Výsledkem je, že ani dnes přesně nevíme, jak budou vypadat pravidla pro příští rok… a kdyby jen to. Vzpomeňte si na opakované změny v oblasti omezení rádiové komunikace nebo formátu kvalifikace. 

Jezdci proto vydali prohlášení, pod které se za všechny podepsali šéfové GPDA – Alexander Wurz, Sebastian Vettel a Jenson Button.

„Nejsme přesvědčení, že jednotlivé úpravy sportovních a technických pravidel jsou řešením a) k zastavení ztráty diváků a fanoušků b) k zahájení celosvětového růstu,“ řekl pro BBC Alexander Wurz.

Jezdci formule 1 poslali otevřený dopis všem, kteří rozhodují o směřování formule 1. Podle jezdců by vedoucí představitelé měli s ohledem na současné prostředí dělat inteligentní a dobře uvážené změny.

V dopise ve zkratce uvádí, že by měla F1 změnit své rozhodovací mechanismy  a nedělat dílčí, zbrklá rozhodnutí.

„Myslíme si, že některé změny pravidel – po sportovní i technické stránce a to včetně obchodního směru – jsou zničující, neřeší větší problémy našeho sportu a v některých případech mohou ohrozit jeho budoucí úspěch,“ uvádí dopis.

„Jezdci došli k závěru, že rozhodovací proces ve sportu je zastaralý a špatně strukturovaný a zabraňuje dosažení pokroku. Ve skutečnosti někdy může vést k pravému opaku, do slepé uličky.“

„Chtěli bychom požádat a vyzvat majitele a všechny zúčastněné strany formule 1, aby zvážili restrukturalizaci svého vedení. Budoucí směřování a rozhodnutí, ať už krátkodobé nebo dlouhodobé, sportovní, technické nebo obchodní, by měly být založené na jasném plánu. Takový plán by měl odrážet principy a základní hodnoty formule 1.“

Podle jezdců musí F1 zůstat sportem, kde je velká konkurence a boj nejlepších jezdců v mimořádných strojích a na nejlepších okruzích světa. 

Foto: Getty Images / Clive Mason

Doporučujeme

Články odjinud