Jezdcům dnes schází vzájemný respekt, míní Alonso

Jezdcům dnes schází vzájemný respekt, míní Alonso

Při vzpomínce na Gillesa Villeneuva si historické srovnání dovolil i Fernando Alonso. Dnes jsou jiné nejen vozy, ale také jezdci.

V Maranellu vzpomínali na Villeneuva lidé, kteří s ním u Ferrari pracovali, ale slavnostní akce se zúčastnili i současní piloti Scuderie. Tématem diskuze byl mimo jiné Villeneuvův legendární souboj s Reném Arnouxem z GP Francie 1979.

"Dnes takové souboje bohužel už nevídáme," povzdechl si Alonso. "A to protože to teď máme těžší, vozům teď dominuje aerodynamika a takové předjížděcí manévry už nejsou možné."

Španěl se domnívá, že by takto dnes piloti nemohli bojovat i kvůli své mentalitě. "Jezdci se tenkrát vzájemně respektovali určitě víc než dnes, částečně kvůli tomu, že věděli, že v těch vozech riskují své životy."

"Neřekl bych, že dnes je to špatně, ale myslím si, že tu není ten vzájemný respekt, alespoň ne u všech, jako byl tenkrát. Je to problém, který má kořeny už v juniorských soutěžích, a myslím, že nastal čas se pokusit to vrátit zpět."

První Alonsovou starostí je teď ale domácí Grand Prix v Barceloně. Ferrari s napětím očekává, jak se mu bude dařit. "V Montmelu počítáme s tím, že uděláme krok vpřed, ale až v sobotu zjistíme, jestli se nám podařil a jak velký ten krok je. Na F2012 máme nové díly, některé z nich jsme testovali minulý týden v Mugellu, ostatní vyzkoušíme v pátečních trénincích."

"V prvních čtyřech závodech se nám podařilo omezit škody a teď musíme situaci otočit. Nicméně to neznamená, že by nastal konec světa, pokud v Barceloně nebudeme na pole position."

Doporučujeme

Články odjinud