Jezdci se v názorech na štít rozcházejí

Jezdci se v názorech na štít rozcházejí

Během dnešních setkání s novináři před nedělní grand prix v Soči čelí jezdci mnoha otázkám, které se týkají plánovaného zavedení ochranného štítu. Zatímco některým jezdcům tento koncept nevadí, jiní jsou proti.

Ochrana kokpitu a hlavy pilota v podobě systému „halo“ (svatozář) měla být zavedena již v této sezóně. Termín zavedení se však nakonec minimálně o jeden rok posunul a FIA zavrhla budoucí využití svatozáře. Tu by měl nahradit tzv. „štít“. Na podobném systému již loni pracoval tým Red Bull.

Někteří z jezdců však z plánovaného zavedení ochranného štítu nadšení nejsou. Mezi odpůrce patří třeba Romain Grosjean.

„Nemohli bychom si vybrat nic? Nebyl jsem fanouškem systému halo a nelíbí se mi ani koncept štítu. Nechci jít proti bezpečnosti, ta je ve formuli 1 prioritou. Nechci ale, aby se formule 1 takto změnila. Příštím krokem by byl kompletně uzavřený kokpit,“ řekl francouzský pilot stáje Haas novinářům v Soči.

Podobný názor jako Grosjean zastává i Daniil Kvyat.

„Souhlasím s Romainem. Vzhled monopostů formule 1 by se neměl takto změnit, v současnosti máme ochranných prvků dost. Dobré nápady by stály za zvážení, ale já jsem proti oběma dosavadním návrhům,“ nechal se slyšet třiadvacetiletý Rus.

Odlišné názory než Grosjean a Kvyat naopak zastávají Valtteri Bottas a Daniel Ricciardo.

„Koncept štítu mi nevadí, vypadá ok. V porovnání s halo je toto dobrý krok. Myslím, že bezpečnost je vždy důležitá a stále se na ni musí pracovat. Nevadilo by mi si systém štítu vyzkoušet,“ řekl finský pilot Mercedesu.

„Štít mi na první dojem připadal ok. Nyní se zapracuje na vývoji a následně tento systém vyzkoušíme běhen tréninků přímo na autech. Je dobře, že na systému ochrany hlavy se stále pracuje,“ myslí si pilot Red Bullu Daniel Ricciardo.  

Foto: Getty Images / Charles Coates

Doporučujeme

Články odjinud