Jezdci se diví, že i nadále musí platit pokuty za překročení rychlosti

Jezdci se diví, že i nadále musí platit pokuty za překročení rychlosti

Mezi FIA a jezdci došlo k nedorozumění ohledně udělování finančních pokut. Některé zůstávají, a to jezdci nečekali.

FIA před letošní sezónou razantně zvýšila poplatky za superlicenci, kterou piloti potřebují pro závodění ve formuli 1. Základ ve výši 10 tisíc dolarů je navýšen o tisíc dolarů za každý získaný bod v předchozí sezóně.

Z diskuzí s FIA se jezdci domnívali, že jim tyto větší odvody zaručí, že už nebudou muset platit žádné pokuty za prohřešky na okruzích. Byli proto překvapeni, když v Austrálii i nadále dostávali pokuty za překročení maximální povolené rychlosti v boxové uličce.

Podle Autosportu o tom diskutovali i v rámci Asociace jezdců Grand Prix, ale FIA se brání tím, že podle dohody nebudou udělovány jen individuální pokuty, které jsou založené na úsudku stewardů. To znamená takové, které nejsou přesně vyčísleny v pravidlech. Příkladem takové pokuty je 10 tisíc eur, které musel loni zaplatit Pastor Maldonado za kolizi se Sergiem Pérezem v Silverstonu.

Na druhé straně pokuty, které jsou přesně vymezeny pravidly, musí podle FIA jezdci platit i nadále. A mezi ně patří pokuta za překročení povolené rychlosti v pit lane, protože článek 30.12 přesně vymezuje, že za každý km/h nad limit zaplatí jezdec 200 eur.

Doporučujeme

Články odjinud