Jezdci můžou být od nynějška trestáni za prohřešky v silničním provozu

Jezdci můžou být od nynějška trestáni za prohřešky v silničním provozu

Valná hromada FIA schválila v pátek změny stanov a Mezinárodního sportovního kodexu. Jedním z důsledků je možnost trestat jezdce za provinění proti pravidlům silničního provozu.

Jezdci formule 1 jsou podle Mezinárodní automobilové federace vzorem pro mnoho lidí, proto se tak musí chovat i v běžném silničním provozu. Aby mohli závodit, potřebují tak zvanou superlicenci, o kterou můžou nově přijít, pokud spáchají závažný dopravní přestupek. Za prohřešky v silničním provozu může FIA udělovat různé tresty, od napomenutí, přes dočasné pozastavení superlicence, až po její úplné odebrání.

Ve světle kauzy GP Singapuru 2008 potřebovala FIA také nástroj pro trestání ostatních členů týmů a valná hromada ho schválila. Všichni, kdo se jakýmkoliv způsobem účastní šampionátů pod hlavičkou FIA, jsou pod pravomocí FIA, a tudíž můžou být v případě provinění proti pravidlům trestáni. Jak bude tento princip implementován do konkrétních závodních sérií (zavedení licencí apod.), určí pracovní skupiny pro každý šampionát zvlášť.

Valná hromada také navýšila horní hranici pokuty, kterou můžou udělit stewardi, na 250 tisíc eur.

Reformou projde 1. ledna také systém soudnictví FIA. Jako první instance, která bude posuzovat všechna provinění proti pravidlům, bude působit Mezinárodní soudní dvůr. Bude ho tvořit 12 soudců nezávislých na Světové radě a ostatních orgánech FIA. Nominovat je budou účastníci šampionátů. Proti rozhodnutím Mezinárodního soudního dvora bude možné se odvolat k Mezinárodnímu odvolacímu soudu, jenž bude tvořen 24 soudci. Soudce obou soudů bude volit valná hromada FIA na základě nominací, které jí předá soudní komise.

Doporučujeme

Články odjinud