Jezdci musí jít v silničním provozu příkladem, FIA upraví Sportovní kodex

FIA podniká kroky s cílem mít možnost potrestat jezdce, kteří se dopustí přestupků v silničním provozu. Nyní zkoumá, jak by bylo vhodné upravit Mezinárodní sportovní kodex.

Jean Todt na začátku června prozradil, že se zabývá myšlenkou trestat jezdce, kteří se proviní v silničním provozu. Šéfové týmů vyjádřili s touto iniciativou souhlas a FIA po zasedání Světové rady motorsportu oznámila, že v tomto ohledu podniká další kroky.

"FIA má v rámci motorsportu a mobility silný zájem na propagaci bezpečnosti silničního provozu," uvedla federace. "Účastníci soutěží FIA musí vystupovat jako ambasadoři tohoto sportu, uvědomovat si, že jejich chování na silnici musí být příkladné, a respektovat pravidla silničního provozu."

"Světová rada souhlasila s přezkoumáním Mezinárodního sportovního kodexu s cílem zajistit, že obecné cíle federace, a zvlášť její závazky vůči bezpečnosti silničního provozu, budou naplněny."

V praxi by to mělo znamenat, že pokud se jezdec dopustí přestupku v silničním provozu, bude určitým způsobem potrestán i v rámci šampionátu, v kterém soutěží. Platit by rovněž mělo, že pokud jezdec přijde o řidičský průkaz, ztratí také závodní licenci.

Doporučujeme

Články odjinud