Jezdci Lotusu jsou spokojeni s dosaženým pokrokem

Jezdci Lotusu jsou spokojeni s dosaženým pokrokem

Grosjean i Maldonado si pochvalují pokrok týmu v průběhu závodního víkendu. Jejich cílem je dokončit závod a nasbírat cenná data.

Lotus se v kvalifikaci na Velkou cenu Malajsie v Sepangu posunul oproti Austrálii, kde startoval z poslední řady, blíže středu pole. Romain Grosjean se kvalifikoval jako šestnáctý, Pastor Maldonado sedmnáctý. Oba jsou optimističtí a považují výsledek za krok vpřed. Po penalizaci Valtteriho Bottase na startovním roštu oba postoupí o příčku dopředu.

Grosjean vidí světlo na konci tunelu. „Samozřejmě, kdykoliv nemáte výkonnost, jakou chcete, je to frustrující, ale určitě jdeme správným směrem. Celý den byl dnes pozitivní. Neměli jsme moc problémů a byli jsme schopni zkusit na autě několik věcí,” zhodnotil Francouz.

Bývalý šampión GP2 si poprvé s letošním vozem vyzkoušel jízdu na mokru. „První část kvalifikace byla z tohoto pohledu docela dobrá, byl jsem v první desítce. Upřímně, trochu mě to překvapilo. Auto se chovalo dobře, což dodává dost sebevědomí,” pochvaloval si. „Na začátku druhé části to bylo stejné. Byl jsem opět v top ten. Pneumatiky a seděly okamžitě, ale brzy odcházely. Propásli jsme vhodnou příležitost je vyměnit. Samozřejmě, pokud se podíváte zpět, je snadné říct, že jsme měli udělat tohle či tamto, ale myslím, že hlavní věc je, že nenastaly žádné zásadní problémy s autem.”

„Když se podíváte, kam jsme se od pátku dostali, v kvalifikaci jsme byli na prahu třetí části. Myslím, že jsme v náročných podmínkách udělali dobrý pokrok. Teď máme řadu dalších dat, na která se můžeme podívat v továrně. Doufejme, že nás to posune ještě dál,” přeje si.

Spokojený byl i Maldonado. „Když prší jako dnes, je kvalifikace vždy trochu loterie. Podle mě jsme zajeli do boxů vyměnit pneumatiky příliš pozdě. Po havárii caterhamu a červené vlajce jsme nemohli dokončit měřené kolo. I když je to trochu zklamání, je to rozhodně pozitivní směrem k závodu. Snad to zítra bude také dobré,” doufá.

Venezuelan si ovšem uvědomuje, že tým má před sebou ještě dlouhou cestu. „Každé odjeté kolo je dobré. Ať už budou podmínky jakékoliv, důležité pro nás bude dokončit závod. To by byl pro tým velmi důležitý pokrok. Dnes jsme odvedli slušnou práci, uvážíme-li, jak víkend začal,” upozornil. „Jistě, tempo ještě není takové, abychom vyhrávali závody, ale budeme zpátky nahoře. Děláme pokrok postupně. Musíme si věřit. Krok, jaký jsme dnes udělali, byl pozitivní v oblasti spolehlivosti auta a s ohledem na jeho funkčnost. To všechno nám pomáhá zlepšit náš výkon a získat důležitá data.”

F12014GP02MAL_HZ4028.jpgF12014GP02MAL_HZ4460.jpgF12014GP02MYS_JK1529900.jpg

Doporučujeme

Články odjinud