Jezdci jsou jen lidé, Vettelovi jsem odpustil, říká Todt

Jezdci jsou jen lidé, Vettelovi jsem odpustil, říká Todt

V historii formule 1 došlo k mnoha velmi kontroverzním událostem na trati i mimo ni. Nejednou šlo o hodně kontroverzní manévry ze strany jezdců.

Poslední velmi kontroverzní situaci jsme zažili letos v Baku. Sebastian Vettel nebyl spokojený s tím, jak si Lewis Hamilton počíná při restartu závodu, a tak si najel vedle něj, gestikuloval a narazil do jeho vozu.

Vettel dostal hned v závodě penalizaci a tím přišel o pravděpodobné vítězství. FIA situaci řešila i později. Nakonec uvedla, že se Vettel omluvil a přislíbil, že v dalších 12 měsících věnuje svůj čas vzdělávacím aktivitám v různých sériích FIA a to včetně F2, F3 a F4.

V minulosti došlo k podobným incidentům v Jerezu v roce 1997, kde Schumacher narazil do Villeneuva nebo v kvalifikaci na GP Monaka, kde Schumacher zaparkoval své ferrari v La Rascasse.

U Vettela byla situace o to horší, že to bylo jen pár měsíců poté, co se v Mexiku v týmovém rádiu velmi vulgárně vyjadřoval na adresu FIA. Trest ale nepřišel.

„Víte, že jsem velmi tolerantní,“ řekl Jean Todt pro Auto Bild. „Nemám rád lidi, co soudí chování bez ohledu na emoce, které jsou v kokpitu.“

„Rozumím tomu velmi dobře, protože jsem zažil podobné situace s Michaelem Schumacherem. Vzpomínáte si, co se stalo v Jerezu v roce 1997 nebo v Monaku, kde udělal v kvalifikaci tu hloupost?“

„Lidé mají své nedostatky. Když si to uvědomí a řeknou: ‘to jsem neměl dělat’, pak jim musíte odpustit. Tak to bylo se Sebastianem.“

Foto: Getty Images / Mark Thompson 

Doporučujeme

Články odjinud