Jezdci Ferrari vsadili na start na měkké sadě pneumatik

Jezdci Ferrari vsadili na start na měkké sadě pneumatik

Oba piloti Ferrari Sebastian Vettel a Kimi Räikkönen odstartují jako jediní dva z nejlepší desítky do Velké ceny Brazílie vozů formule 1 na měkké sadě pneumatik.

Vettel ztratil na vítězného Lewise Hamiltona 49 tisícin sekundy a obsadil druhou pozici. Po kvalifikaci musel Němec ke sportovním komisařům vysvětlit situaci z kvalifikace, kdy byl povolán se svým vozem na převážení.

Podle technického delegáta FIA Jo Beuera nechal na váze zapnutý motor, na komisaře gestikuloval a následně z váhy sám odjel, čímž váhu zničil. Vettel dostal za porušení pravidel napomenutí a pokutu 25 000 eur.

„Dnes jsme předvedli pár opravdu dobrých kol a dobře jsme se starali o pneumatiky. V mé poslední jízdě v Q3 jsem udělal drobnou chybu v osmé zatáčce, což mě stálo nějaký čas,“ popsal průběh kvalifikace Vettel.

„Věděl jsem, že musím tlačit trochu více s tím, že to možná bude fungovat a možná ne, nakonec to nefungovalo, ale nestěžuji si, jelikož vůz se řídil opravdu dobře.“

Ferrari se rozhodlo zajet nejrychlejší čas ve druhé části na měkké sadě pneumatik a na této sadě tedy i startovat do závodu, zatímco piloti kolem jezdců Ferrari budou startovat na superměkké sadě. To Ferrari dovoluje mít v závodě odlišnou strategii.

„Startovat zítra na tvrdší (měkké) sadě pneumatik může být pro závod užitečné, pokud samozřejmě nebude pršet. Máme samozřejmě také odhad o tom, jaká by mohla být nevýhoda při samotném odjezdu, kdy budeme mít horší přilnavost. Do první zatáčky je to ale blízko, takže uvidíme. Myslím, že bude hodně záležet na práci, kterou uděláme na startu.“

Spokojený Räikkönen

Kimi Räikkönen, který v kvalifikaci obsadil se ztrátou 175 tisícin na Hamiltona čtvrté místo, je s výsledkem vzhledem k dosavadnímu průběhu víkendu Ferrari v Sao Paulu spokojen.

„Když zvážím, jak obtížný zatím víkend byl, tak kvalifikace byla naším nejlepším bodem. Tento výsledek samozřejmě není ideální, ale odvedli jsme dobrou práci. Se svým vozem jsem byl spokojen, a to je pro zítřek pozitivní,“ řekl Räikkönen.

„V Q2 byly podmínky velmi zrádné, bylo tam riziko deště, ale rozhodli jsme se vyjet na měkké sadě, abychom na ní mohli startovat, a vyšlo to. Myslíme si, že je to pro nás nejlepší volba, ale uvidíme, protože v závodě se může stát spousta věcí. Ve svém posledním pokusu jsem velmi dobře zajel první část kola, pak jsem ale trochu ztratil v posledním sektoru. Rozdíl mezi jezdci na čele je velmi malý, byla to těsná bitva, zítřejší závod bude velmi zajímavý,“ očekává Fin.

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud