Jezdci budou mít na vyjetí na trať méně času, plánuje Ecclestone

Jezdci budou mít na vyjetí na trať méně času, plánuje Ecclestone

Bernie Ecclestone plánuje změny procedur před startem.

Většina fanoušků asi pouští televizi až krátce před startem závodu. V té době jsou už jezdci ve svých vozech. Předstartovní procesy začínají 30 minut před startem. V tu chvíli se jezdci vydávají na trať. Obvykle objedou jedno kolo, projedou boxy, vyzkouší si start a pak se vydají na startovní rošt. 

Celkem mají jezdci na tuto proceduru 15 minut. Poté se boxy uzavřou. Pokud to někdo nestihne (obvykle kvůli technickému problému), musí startovat z boxů.

Ecclestone plánuje, že proceduru zkrátí na 8 minut. Pit lane by se tak uzavřela ve 13:38 (při startu ve 14:00).

Důvodem je státní hymna, při které se jezdci seřadí do jedné řady na startovním roštu. Po přijetí na startovní rošt jezdec z vozu vystoupí, poskytuje rozhovory apod. Povinná hymna jezdcům přípravy trochu komplikuje. V Brazílii už Ecclestonovi zřejmě došla trpělivost. Někteří jezdci chyběli, jiní přišli pozdě. Mimo jiné to bylo i kvůli tomu, že trať byla mokrá, takže si ji jezdci chtěli před startem více „osahat“.

Předpokládá se, že uzavření boxů v 13:38 situaci zlepší. Věc bude diskutována s týmy. Úpravu by musela schválit Světová rada motorsportu.

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud