Jezdci a týmy spoléhají s rozhodnutím o Bahrajnu na FIA

Jezdci a týmy spoléhají s rozhodnutím o Bahrajnu na FIA

V šanghajském paddocku panuje nervozita z nadcházející Grand Prix Bahrajnu, ale nikdo oficiálně nevolá po jejím zrušení. Všichni nechávají zodpovědnost na Mezinárodní automobilové federaci.

V Bahrajnu pokračují nepokoje a britská média přinesla tento týden vyjádření některých týmů, že by bylo lepší závod odvolat. Tato prohlášení ale byla anonymní a v Číně jsou jezdci i týmy zdrženlivější.

"Je třeba udělat velká rozhodnutí," řekl k Bahrajnu Mark Webber. "Je to těžké rozhodování, protože už zbývá jen týden. Je to velké téma, v rozhodování je velký tlak. Jak řekli Bernie a týmy, je to na FIA."

Jezdci se shodují, že čistě ze závodnického hlediska chtějí v Bahrajnu jet. "Pro nás je velmi těžké to posoudit," řekl Jenson Button. "Takže se spoléháme na lidi, kteří jsou na místě a vědí, co se děje, že to posoudí. To, co můžeme dělat, má svá omezení."

"Takže chceme od FIA a FOM (Formula One Management), aby nás ujistily, je to průběžný proces. Ale pokud nás FIA a FOM ujistí, že je bezpečné a správné tam jet, pojedeme tam."

Podle Sebastiana Vettela jde jen o bezpečnost, ostatní věci by neměly formuli 1 zajímat. "Co se týče příštího týdne, nevím víc než vy," přiznal. "Poslední zpráva byla, že jedeme do Bahrajnu závodit. Pokud to tak zůstane, tak je podle mě bezpečné tam jet a měli bychom tam jet, závodit a nedělat si starosti s něčím, co není naší věcí."

Webber na druhé straně vnímá, co se v Bahrajnu děje, a přiznává, že vědomí nepokojů ho znervózňuje. "Nemůžeme ignorovat fakt, že je v našem sportu hodně dobrých lidí, kteří chtějí, aby vše proběhlo hladce. My se nechceme zapojovat do toho, co se tam děje."

Pokud se Grand Prix uskuteční, tak zcela jistě za zvýšených bezpečnostních opatření. "To akceptuji, ale ta nebudou pro všechny, a z toho nemám dobrý pocit," komentoval Australan.

Webber nakonec připomněl, co má na celý proces rozhodování nemalý vliv. "Všichni víme, proč se to trochu táhne. Je to takhle. Z Abú Zabí, Bahrajnu a středního východu přichází hodně peněz. Z formule 1 jsou nadšení a chtějí to znovu zkusit. Uvidíme, jestli to vyjde."

Šéfové týmů Red Bull a Mercedes zopakovali, že se spolehnou na FIA.

Doporučujeme

Články odjinud