Jet za jiným vozem F1 je nyní jednodušší, pochvaluje si Räikkönen

Jet za jiným vozem F1 je nyní jednodušší, pochvaluje si Räikkönen

Podle Kimiho Räikkönena je díky novým pravidlům v oblasti aerodynamiky v letošní sezóně formule 1 jednodušší jet na trati za svým soupeřem.

Fin navázal na osmé místo z prvního závodu sezóny v Austrálii osmým místem v kvalifikaci v Bahrajnu. V závodě si pak o jednu pozici polepšil a skončil sedmý za Landem Norrisem. Mistr světa z roku 2007 také přiznal, že neměl dostatečnou rychlost na to předjet nováčka ve službách McLarenu.

A to i přesto, že na poslední sadě pneumatik měl rychlost. Změny v aerodynamice, mezi kterými je také jednodušší přední křídlo, však podle něj závodění pomohly.

„Ano, myslím, že je to vyrovnanější. Výjezdy jsou stále náročné, můžete se však dostat blíže na konci zatáček. Vypadá to, že máme stále problém v pomalých zatáčkách, možná na to ale měly vliv také podmínky. Můžeme se přiblížit, předjíždění je stále náročné, myslím ale, že nám to dává trochu více příležitostí,“ říká Räikkönen.

Podle sportovního ředitele F1 Rosse Brawna závod v Bahrajnu ukázal, že změny aerodynamiky mají zatím pozitivní dopad.

„Účinek nových aerodynamických pravidel se začal projevovat v Melbourne a na Sakhiru to bylo ještě výraznější. Změny byly zavedeny, aby zlepšily možnosti jezdců závodit blíže u sebe a zdá se, že to funguje,“ řekl Brawn.

„Řekl bych, že jsme zatím viděli jen první náznaky, které jsou uspokojivé, a přinesly zajímavé závodění, hlavně v Bahrajnu. Není to jen díky novým pravidlům, ale díky show, jakou jsme v prvních dvou závodech viděli, pro zbytek sezóny jsem optimistický. V Šanghaji uvidíme, zda se bude zlepšení opakovat,“ dodal.

Pětinásobný mistr světa Lewis Hamilton má však opačný názor. „Jízda za jiným vozem není jiná. Je tam nulový rozdíl, stále je to hrozné,“ říká pilot Mercedesu.

Foto: Getty Images / Charles Coates

Doporučujeme

Články odjinud