Jeřáb, mokro a jezdci na trati. Tohle jsme vidět nechtěli, připouští Masi  | Foto: Getty Images / Clive Mason

Foto: Getty Images / Clive Mason

Jeřáb, mokro a jezdci na trati. Tohle jsme vidět nechtěli, připouští Masi

Na startu druhé části kvalifikace se odehrál nepříjemný incident. Jezdci se vydali na trať v době, kdy byl ještě v únikové zóně jeřáb a traťoví maršálové.

Pro formuli 1 je to bohužel kombinace, která připomíná tragické události ze Suzuky 2014. Na trati byl jeřáb odklízející vůz a dokonce i maršálové. Přesto byli na trať vpuštěni také jezdci. Někteří, včetně Kimiho Räikkönena, se tomu divili.

Jeřáb odklízel vůz Latifiho, který se roztočil v první části kvalifikace. Ta druhá ale začala v době, kdy byl jeřáb ještě na trati.

Michael Masi a jeho kolegové na ředitelství závodu měli prý v době, kdy rozsvítili zelené světlo na konci boxové uličky, informaci od traťového maršála, že jeřáb bude v osmé zatáčce za bariérou, než se k němu jezdci dostanou.

„Jakmile se ukázalo, že se vyprošťovací vůz zpozdil v pohybu do otvoru mezi bariérami, rozšířili jsme oblast dvojitých žlutých vlajek z osmé zatáčky až na vstupu do sedmé zatáčky, abychom auta v jejich výjezdových kolech ještě více zpomalili.“

„Je zřejmé, že nejde o scénář, který bychom chtěli vidět. Při zpětném pohledu bychom to udělali jinak a pozdrželi auta, dokud nebude odklizeni dokončeno. Naše postupy přezkoumáme, abychom minimalizovali pravděpodobnost podobných incidentů v budoucnu.“

Doporučujeme

Články odjinud