Jeongam bude hodně klouzat, říká Hermann Tilke

Jeongam bude hodně klouzat, říká Hermann Tilke

Dokončení korejského okruhu Jeongam na poslední chvíli přinese jisté potíže, které ale podle architekta tohoto díla Hermanna Tilkeho nebudou nepřekonatelné.

"Myslím, že v pátek bude povrch trati velmi, velmi klouzat, protože je úplně nový," odhadl Tilke v rozhovoru pro Autosport. "To znamená, že asi uvidíme smyky. A nebude snadné najít nastavení pro sobotu a neděli, protože se trať bude hodně měnit. To znamená, že někteří jezdci udělají s nastavením špatná rozhodnutí, protože bude třeba hádat, která je ta správná cesta."

Tilke však nemá obavy, že by nový asfalt nevydržel nápor vozů, nebo byl jinak nebezpečný. Jediný problém bude podle něj kluzký povrch, protože asfalt normálně zraje šest měsíců, než nabídne obvyklou přilnavost.

Poslední vrstva asfaltu byla položena na poslední chvíli proto, že došlo k významnému zpoždění všech prací. Podle Tilkeho z několika důvodů. "Zpoždění přišlo hned na začátku, protože to je bažinatý terén a museli jsme ho nejdříve vysušit," vysvětloval. "Na odstranění vody bylo zapotřebí dlouhé doby, déle než rok. Pak muselo dojít ke zpevnění terénu, takže bylo potřeba víc a víc času. A monzunová sezóna byla samozřejmě delší, než se očekávalo. Bylo tu hodně takových věcí."

Dvorní architekt formule 1 přiznal, že to byl jeden z jeho nejtěžších projektů. Během závodního víkendu podle něj budou důležité věci fungovat tak, jak mají, žádné výrazné potíže neočekává. Trať je hotová, okolí okruhu však nikoliv.

Doporučujeme

Články odjinud