Jenson Button si na Silverstonu zazávodí s McLarenem | Foto: Rocket Motorsport

Foto: Rocket Motorsport

Jenson Button si na Silverstonu zazávodí s McLarenem

Mistr světa formule 1 z roku 2009 Jenson Button se 8. listopadu zúčastní posledního závodu sezony britského šampionátu vozů GT. Brit si díky tomu poprvé vyzkouší speciál kategorie GT3 v závodním tempu.

Button je spoluzakladatelem a spolumajitelem stáje Jenson Team Rocket RJN. Se svým týmem v minulosti působil i v evropském seriálu pro vozy GT3 Blancpain GT (dnes GT World Challenge Europe) a v tomto roce se v pozici týmového šéfa účastní kompletní sezony ostrovního šampionátu British GT.

Za Buttonův tým závodní celou sezonu na ostrovech Britové James Baldwin a Michael O’Brien s vozem McLaren 720S GT3 ve třídě GT3. Pro poslední tříhodinový závod „Silverstone 500“ ale bývalý pilot F1 nasadí ještě druhý McLaren, který bude osobně pilotovat a v jehož kokpitu se bude střídat se spolumajitelem týmu a celoživotním kamarádem Chrisem Buncombem.

„Tohle bude moje první zkušenost s vozem GT3 a vážně se na to těším. Bude krásné připojit se k mému týmu a stát se součástí sestavy McLarenu 720S s mým nejlepším kámošem Chrisem Buncombem. Je skvělé mít zase možnost zazávodit se na britské půdě, musím doopravdy poděkovat našim partnerům, kteří nám toto umožnili,“ uvedl Button v tiskové zprávě.

„Je škoda, že finálový podnik britského šampionátu bude bez diváků, každopádně doufám, že si závod alespoň pustí, aby mohli sledovat naše počínání.“

V barvách vlastní stáje ještě Jenson Button nikdy nezávodil. Na Silverstonu se navíc zúčastní oficiálního závodu poprvé od roku 2016, kdy zde naposledy startoval v Grand Prix Velké Británie vozů formule 1. V domově britského motorsportu účastník 306 velkých cen zvítězil naposledy v roce 1999 v závodě britské formule 3. V témže roce také poprvé nakoukl do světa vytrvalostních závodů, slavné čtyřiadvacetihodinovky ve Spa se zúčastnil s vozem BMW 320i E46 v posádce s Belgičanem Davidem Saelensem a českým závodníkem Tomášem Engem.

Pro Buttona to bude první ostrý start od loňského listopadu, kdy se v Motegi po dvou sezonách rozloučil s japonským šampionátem Super GT, kde závodil pro tovární Hondu. V Japonsku slavil čtyřicetiletý Brit v roce 2018 titul šampiona, kterého ve své debutové sezoně v sérii dosáhl společně s domácím jezdcem Naokim Jamamotem.

Kromě Super GT působil Button po svém odchodu z formule 1 taky ve vytrvalostním mistrovství světa FIA WEC, kde se s ruskou stájí SMP Racing během supersezony 2018/2019 zúčastnil čtyř závodů včetně Le Mans.

Populární závodník, který se objevil i v pořadu Top Gear, bude kromě vlastního výkonu 8. listopadu na Silverstonu bedlivě sledovat i počínání druhého McLarenu své stáje. James Baldwin a Michael O’Brien jsou totiž před posledním podnikem sezony stále ve hře o zisk mistrovského titulu.

Celý závod budete moci sledovat živě na YouTube kanálu GT World.

Doporučujeme

Články odjinud