Jednání Räikkönena a Renaultu trvala jen několik dní

Jednání Räikkönena a Renaultu trvala jen několik dní

Šéf týmu Renault Eric Boullier přiznal, že na rozdíl od minulého roku proběhly letošní rozhovory s Kimim Räikkönenem o návratu do formule 1 velmi rychle.

Räikkönen byl v kontaktu s týmem Renault už loni, ale nelíbilo se mu, jak Boullier kladl v médiích otázky o jeho motivaci, proto jednání ukončil. Do formule 1 se v letošní sezóně nevrátil, ale znamenalo to jen roční odklad. Letos se už obě strany dohodly, i když před Renaultem Fin delší dobu jednal s Williamsem.

"Strategie Lotusu Renault GP a Genii je velmi jasná. Chceme potvrdit četné investice, které se letos v týmu uskutečnily, a příchod Kimiho Räikkönena jde tímto směrem," vysvětloval Boullier pro L´Equipe. "Chtěli jsme jezdce velkého kalibru s velkým zkušenostmi, takže bývalý mistr světa byl samozřejmě zajímavý! Jednat jsme začali teprve před několika dny s lidmi kolem Kimiho a k dohodě došlo rychle, protože obě strany mají společné zájmy."

Podle Boulliera je příchod finského závodníka nejen motivací pro tým, ale také dobrým signálem pro veřejnost. Räikkönen by měl sehrát roli, která patřila Kubicovi a kterou nedokázal zvládnout Nick Heidfeld.

"Od Kimiho očekávám, že bude udávat směr a umožní stmelení týmu," řekl Boullier. "Je třeba, aby obrovské množství práce, které odvádí továrna, transformoval na výsledky na trati. Jeho zpětná vazba bude také velmi důležitá."

Räikkönen je známý tím, že nemá příliš v lásce marketingové a podobné aktivity, které jsou součástí formule 1. Boullier naznačil, že ho Renault nehodlá v tomto směru přetěžovat, proto nemá obavy, že by byl jezdec nespokojený. "Vůbec ne, protože on je skutečný závodník s vášní pro závody. U nás bude moci najít rovnováhu, která mu umožní se zcela soustředit na svoji práci pilota," avizoval šéf enstonského týmu. Že Renault dokáže jezdcům vytvořit příjemné prostředí, potvrdil Kubica, když do týmu přišel z BMW Sauberu.

Renault teď musí ještě oznámit, kdo bude jeho druhým pilotem. Petrov dostal čas do 10. prosince, aby se dohodl na svém pokračování, i když platnou smlouvu už má. Podle Boulliera stále není nic rozhodnuto, takže ve hře jsou pořád i Grosjean a Senna.

Doporučujeme

Články odjinud