Jednáme s Hondou, potvrzuje Sauber. Rýsuje se velká dohoda?

Jednáme s Hondou, potvrzuje Sauber. Rýsuje se velká dohoda?

Ferrari, Honda nebo Mercedes? S jakou pohonnou jednotkou bude v roce 2018 jezdit tým Sauber?

Od roku 2010 jezdí Sauber s pohonnými jednotkami Ferrari. Přešel na ně po rozchodu s BMW. Scuderia měla k Sauberu velmi blízko, ale tuto výsadu nyní minimálně po technické stránce přebírá Haas.

Letos jezdí Sauber s loňskou pohonnou jednotkou Ferrari. Hodně se spekuluje nad tím, že by švýcarský tým mohl přejít k Hondě. Dokonce se objevily spekulace, že by se tak stalo už letos a McLaren přešel také už letos zpět k Mercedesu. Všechny strany to ale popřely.

Co ovšem Sauber potvrdil, to jsou informace, že s ostatními výrobci jedná.

„Jediné, co mohu říct, je, že ano,“ uvedla Kaltenbornová pro Autosport v reakci na dotaz okolo kontaktu s Hondou. „Měli jsme s nimi jednání. Jsme otevření, pokud jde o naši motorovou situaci. Myslím, že máme několik možností.“

„Víme, že k jednání musí dojít brzy. Samozřejmě víme, že čím dříve máte jasno, tím lépe pro vývoj.“

Komplexní dohoda?

Přestup k Hondě může vypadat na první pohled jako nepříliš výhodný s ohledem na aktuální situaci japonského výrobce. 

Výhodou mohou být peníze. Sauber by byl zřejmě ochotný přejít k Hondě, pokud by za pohonné jednotky nemusel platit (dnes přibližně 17 milionů euro), ale Honda by se naopak stala sponzorem týmu. 

Hondě by se zase mohlo líbit, že by do Sauberu posadila japonského jezdce. Tím by se mohl stát Nobuharu Macušita, který dnes závodí v F2 (bývalá GP2).

Sauber by ale mohl přejít také k pohonným jednotkám od Mercedesu. Kontakt na tým už má, vždyť za něj jezdí Pascal Wehrlein. Na druhou stranu, Wehrlein v týmu zřejmě příliš dlouho nezůstane.

„Je to také možnost,“ reagovala Kaltenbornová na Mercedes. „Jak jsem řekla, máme několik možností a zatím jsme nerozhodli.“

Sauber by se měl rozhodnout nejpozději do 6. května. Do tohoto dne musí výrobci oznámit, komu budou dodávat v další sezóně. 

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud