Jean Todt odmítá Vatanenovu kritiku

Kampaň před volbou prezidenta FIA by měla zůstat důstojná.

Jean Todt odmítl kritiku opozičního kandidáta na prezidenta FIA Ariho Vatanena, podle které zneužívá peněz automobilové federace pro soukromé účely a volební kampaň.

Michelle Yeoh je dlouhodobou vyslankyní kampaně FIA za bezpečný silniční provoz (Make Roads Safe) a Jean Todt s ní cestoval rovněž z pracovních důvodů, federaci to navíc nestálo žádné peníze.

"Není zřejmé, proč Ari jako člen nadace (FIA) tímto způsobem zkreslil úspěchy kampaně a účast Michelle," uvedla mluvčí Jeana Todta.

"Michelle se nedávno zúčastnila se svým partnerem a členem Nadace FIA Jeanem Todtem velké konference o bezpečnosti silničního provozu v Africe. Setkala se s prezidentem Tanzánie a hovořila na tiskové konferenci se čtyřmi africkými ministry dopravy. Nic z toho nehradila FIA."

Slova mluvčí Jeana Todta potvrdil i předseda Nadace FIA Carlos Macaya, který se prostřednictvím otevřeného dopisu obrátil na Ariho Vatanena. Detailně mu vysvětlil, že Todt se svojí přítelkyní cestoval služebně v rámci své práce pro FIA.

"Uznávám, že během nadcházející volby prezidenta FIA zde musí dojít k otevřené a tvrdé debatě. Nicméně, chci Vás požádat, abyste v budoucnu už nepřekrucoval roli Nadace FIA tímto způsobem," uzavřel svůj dopis Macaya.

Nakonec na tuto záležitost reagoval přímo i Jean Todt, ačkoliv se původně nechtěl do slovní přestřelky zapojovat.

"Do volby nového prezidenta FIA zbývá několik měsíců. Během této doby mají členové FIA příležitost vyhodnotit úspěchy, cíle a výzvy FIA, předtím, než se rozhodnou," uvedl Todt.

"Doufám, že všichni kandidáti povedou důstojnou kampaň, aniž by zacházeli do osobní roviny, nebo šířili pomlouvačná či falešná obvinění."

"Jsem velmi hrdý na dobrovolnou práci, kterou Michelle Yeoh vykonala jako velvyslankyně kampaně pro bezpečnost v silniční dopravě. Pro bližší představu o roli Michelle bych všem doporučil film ´Turning Point´, abyste mohli sami vyhodnotit její přínosy ke zlepšení celkové bezpečnosti na silnicích."

"Doufám, že se v budoucnosti budou všichni držet tématu a respektovat integritu tohoto demokratického procesu."

Ari Vatanen a Jean Todt jsou zatím jedinými kandidáty na funkci prezidenta FIA, kterou v říjnu uvolní Max Mosley.

Doporučujeme

Články odjinud