Je to velmi hektické, říká McNish k přípravám Audi na vstup do formule 1 | Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

Je to velmi hektické, říká McNish k přípravám Audi na vstup do formule 1

Bývalý pilot F1 Allan McNish pomáhá Audi s přípravami na vstup do královny motorsportu. Přípravy jsou podle něj hektické.

Pro Allana McNishe, který pro Audi z pozice ředitele koordinuje aktivity značky v motorsportu, není vstup do F1 s velkou automobilkou žádnou novinkou. Na začátku milénia byl totiž v roli závodního jezdce součástí týmu Toyota, který v F1 debutoval v roce 2002.

Trojnásobný vítěz 24hodinovky v Le Mans však přestal být závodníkem na plný úvazek již před deseti lety a od té doby průběžně sbírá zkušenosti v nejrůznějších funkcích v rámci divize Audi pro motorsport.

A ačkoliv se Audi plánuje k F1 připojit až v roce 2026, přípravy jsou již v plném proudu.

„Posledních 18 měsíců bylo velmi rušných. Rok 2022 byl dost hektický – jako nikdy předtím. Sice se zdá, že je rok 2026 daleko, ale je to již za rohem,“ řekl McNish v podcastu magazínu Motor Sport.

„S Audi spolupracuji již více než 20 let a toto je součást tohoto vývoje. Jde o vzrušující období. Myslím, že ve společnosti není nikdo, kdo by se netěšil na první závod v roce 2026,“ uvedl 53letý Skot, který zároveň zavzpomínal na rok 2002, kdy začínal v F1 s Toyotou.

„Před dvaceti lety toho bylo mnoho jinak. Rozpočty byly omezené a stejně tak třeba i motory... během jednoho víkendu F1 jste použili tři motory. Nyní se v podstatě na tento počet díváte v průběhu celé sezóny, takže došlo k mnoha změnám,“ porovnal McNish.

Doporučujeme

Články odjinud