Je to strašný okamžik, říká Vettel po ztrátě šancí na titul

Je to strašný okamžik, říká Vettel po ztrátě šancí na titul

Sebastian Vettel ve Velké ceně Mexika ztratil šanci stát se letošním mistrem světa formule 1, když v neděli svůj pátý titul získal Lewis Hamilton z Mercedesu. Pilot Ferrari mu pogratuloval a řekl, že je to pro něj "strašný okamžik".

K udržení si šance na zisk letošního titulu Vettel potřeboval v Mexiku zvítězit a Hamilton v takovém případě nemohl dojet lépe než osmý. A ačkoliv Vettel svého soupeře v samotném závodě porazil, když dojel druhý a Hamilton čtvrtý, nestačilo to k udržení se ve hře o titul.

„Je to strašný okamžik. Vložíte do toho velké množství práce, a i když víte, že se to blíží, držíte se co nejdéle. Potřetí v životě jsem zažil takové zklamání, kde si jednoho dne uvědomíte, že už nemůžete vyhrát šampionát, a to nejsou šťastné dny,“ popsal Vettel.

„Neuvažujete jen o jednom momentu, ale o celém roce a práci a úsilí, které jste vynaložili od konce minulého roku až po teď. Měli jsme naše šance, většinu z nich jsme využili. Některé možná ne, na konci jsme ale nebyli dost dobří,“ uznal Vettel.

„Po celý rok jel skvělé. Byl z nás dvou tím lepším. Řekl jsem mu, že je to zasloužené a aby si to užil. Číslo pět, myslím, že je to něco neuvěřitelného. Hlavně jsem mu pogratuloval a požádal ho, aby tlačil i příští rok, také jsem mu řekl, že udělám maximum, abych s ním znovu bojoval.“

Vettel do závodu startoval ze čtvrtého místa, po startu se však propadl na páté místo za Valtteriho Bottase. Vettel však se svou zastávkou dlouho vyčkával. Následně si poradil s Danielem Ricciardem a Hamiltonem.

„Na začátku jsem nemohl jet svým tempem. Prvních pár kol jsem byl v balíku jezdců, takže to bylo velmi obtížné. Pak jsem se trochu usadil a chtěl jet trochu déle, což fungovalo. Dalo nám to výhodu pro druhý stint. Byl jsem překvapen, když ostatní zajeli do boxů a jak moc se pak propadli. Pro mě to nebyl takový problém, možná proto, že jsem více šetřil na začátku,“ popsal Vettel průběh závodu.

„Pak jsme měli velmi dobrou rychlost a na konci prvního stintu jsme byli trochu rychlejší než Max. Ve druhém stintu jsme už měli jiný cíl a já se musel dostat před dva vozy, což se nám podařilo, pak už jsme to k Maxovi měli daleko a neměli jsme co ztratit,“ dodal.

Räikkönen znovu na stupních vítězů

Třetím místem a patnácti body přispěl týmu Ferrari v Mexiku svým výsledkem Kimi Räikkönen.

„Dnes jsem byl s vozem docela spokojen. Výsledek samozřejmě není ideální, ale z pozice, odkud jsme startovali, jsme udělali maximum. Máme dva vozy na stupních vítězů a nějaké body pro tým,“ řekl Räikkönen.

„Na první sadě pneumatik to bylo trochu náročné, druhá byla rozhodně lepší, ale to jsme očekávali. V prvním stintu jsem se pokusil předjet Mercedes, ale nepovedlo se nám to a pneumatiky po tomto útoku trpěly. Pak jsme přešli ze strategie dvou zastávek jen na jednu zastávku, pneumatiky byly v této fázi opravdu dobré. Gratuluji Lewisovi, odvedl z nás všech letos nejlepší práci a zasloužil si vyhrát,“ dodal Fin.

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud