Je těžké se s ním udržet, říká Verstappenův soupeř z online závodů

Je těžké se s ním udržet, říká Verstappenův soupeř z online závodů

Maxe Verstappena můžete čím dál častěji potkat na serverech online závodů, kde zlepšuje své závodnické schopnosti. Jeden z jeho soupeřů nyní pro Autosport řekl o jeho jezdeckých schopnostech, které je „téměř nemožné napodobit“.

Vítěz pěti velkých cen formule 1 tráví během zimní přestávky hodně času závoděním v online hře iRacing, kde spojil síly s Team Redline.

Verstappen již dříve držel světový rekord v zajetém čase na kolo na okruhu v Montrealu s vozem Dallara formule 3. Minulý týden Verstappen zajel nejrychlejší čas s formulí 3 také na verzi Roval okruhu v Charlotte a na delší variantě britského okruhu Brands Hatch.

Pozornost vzbudil Verstappenův incident, při kterém naboural do svého soupeře. Záznam z jeho nejrychlejšího kola na Rovalu však nabízí pohled na to, co Verstappen v online závodech za volantem simulátoru dělá.

„Občas zajedete kolo a myslíte si, že je perfektní, pak ale vyjede na trať Max a zajede to o další tři desetiny rychleji. Pro všechny je záhadou, kde najde ten čas,“ říká jezdec a manažer týmu Redline Atze Kerkhof.

„Je to o drobných detailech. Úhel zatáčení, úhel, v jakém s vozem kloužete, způsob brzdění a podřazování. Jsou to opravdu drobnosti, kde je ten rozdíl. Skutečnost, že on dokázal udělat ty poslední drobné úpravy, byla zřejmě také důvodem, proč byl jeho bývalý týmový kolega Daniel Ricciardo, který byl vloni v kvalifikacích naprosto deklasován, tak frustrovaný. To, co Max dělá, je téměř nemožné napodobit. Jeho jízda je tak dokonalá,“ dodává Kerkhof.

Počítačoví závodníci na platformě iRacing každý týden na jiném okruhu bojují o nejrychlejší zajetý čas. Nejrychlejší muž daného týdne je pak držitelem světového rekordu. Verstappen minulý týden zajel na Rovalu v Charlotte čas 1:04.436. Kerkhof, který má k dispozici data z tohoto kola, tento výkon vyzdvihuje.

„Každá zatáčka je velmi zrádná a je to velice hrbolatý okruh. Musíte mít správné nastavení vozu, ale i samotná jízda musí být perfektně čistá. V poslední šikaně si můžete vybrat mezi tím přejet naplno přes obrubníky, kdy je ale šance 50:50, že narazíte do zdi, nebo obrubníky objet, jako to udělal Max. To je však neuvěřitelně těžké. Vypadá to velmi jednoduše jak projíždí tou poslední šikanou, ale zkuste si to udělat stejně. Nikdo to nedokáže.“

Ač může být simulátor realističtější, nikdy nedokáže zcela napodobit skutečnost. Nicméně proces přizpůsobování vozu potřebám jezdce a využití telemetrie je účinným tréninkem pro každého jezdce.

Je proto zřejmé, že nejrychlejší jezdci berou jízdu v iRacing či na jiných simulátorech velice vážně. Kerkhof proto chápe Verstappenovu frustraci, když mu někdo pokazí jeho jízdu.

Podle něj se vždy najde člověk, který „čeká na Maxe a zničí jeho pokusy, protože s ním chce na trati bojovat“.

„Pak se dostáváte do těchto šílených situací a je na čase změnit server. To je věc, kterou přitahujete tím, že jste pilot formule 1. I já čas od času někoho vytlačím mimo trať, když mě někdo velmi otravuje a já jsem naštvaný. Když to ale udělá Max, okamžitě je pod palbou kritiky.“

Verstappen je nejen ve formuli 1, ale také na simulátorech, velmi odhodlaný být nejrychlejší.

„On ve svém třetím kole může zajet čas, který by mně trvalo zajet celý trénink a stálo by mě to spoustu úsilí. Je velmi těžké se s ním udržet. A, samozřejmě, je extrémně soutěživý. Jakmile někdo zlepší jeho čas, pracuje ještě intenzivněji, ale získal světový rekord zpět pro sebe,“ dodává Kerkhof.

Foto: Getty Images / Peter Fox

Doporučujeme

Články odjinud