Je téměř nemožné napsat jednoznačná pravidla, říká Newey

Je téměř nemožné napsat jednoznačná pravidla, říká Newey

Šéfdesignér Red Bullu Racing Adrian Newey považuje kontroverze kolem interpretace regulí za normální, protože nikdy není možné odstranit úplně všechny šedé zóny.

Každý rok se ve formuli 1 objeví nějaká technická inovace, jejíž legálnost je diskutabilní. Zpravidla se stane předmětem alespoň dotazů na FIA, pokud ne přímo protestů.

Letos mezi takové věci patří dvojité DRS Mercedesu či například nastavení motoru Red Bullu. Newey je přesvědčený, že technické polemiky k formuli 1 patří.

"Je extrémně těžké, ne-li nemožné napsat pravidla, která by nebylo možné do jisté míry různě interpretovat," řekl pro Autosport. "Je na týmech, aby toho využily. Pokud je možné učinit určitou interpretaci, která se dá odůvodnit, tak je to v pořádku."

Newey ovšem zdůraznil, že klíčovou roli hraje v této oblasti FIA, protože musí zajistit, že nikdo nebude zvýhodněn.

"Důležité je, aby se všem týmům dostalo stejného zacházení, když přijdou s věcmi, které patří do šedé zóny. Například dvojité DRS bylo v šedé zóně, ale bylo označeno za legální, což je v pořádku. Pokud to (rozhodování) bude konzistentní, tak je to všechno v pořádku."

Doporučujeme

Články odjinud