Je Stroll připravený na F1? Podle Williamsu je už teď skoro tak rychlý jako Massa

Je Stroll připravený na F1? Podle Williamsu je už teď skoro tak rychlý jako Massa

Williams přišel o dva z osmi dnů testování kvůli dvěma nehodám Lance Strolla. Je kanadský mladík připravený na F1?

S nováčky v F1 je v posledních letech složité. Před svým závodním debutem mají obvykle jen málo šancí získat zkušenosti s aktuálním vozem. V současné době se testuje méně, než ještě třeba před deseti lety. Jezdci získávají zkušenosti v pátečních trénincích (někteří) nebo na simulátorech.

Na druhou stranu přicházejí do F1 velmi mladí jezdci, kteří nemají ani „potřebný základ“. Verstappen přišel do F1 s rokem v evropské F3, Stroll má ve stejné sérii odjeté dvě sezóny.

Stroll ale má bohatého otce, který mu zajistil v rámci možností exkluzivní přípravu. Odjel pořádnou porci kilometrů na různých okruzích se starým vozem Williamsu. 

Osmnáctiletý mladík na sebe v testech upozornil způsobem, o který asi nestál. Dvakrát vylétl mimo trať, jednou dokonce boural. Tým přišel o jeden celý a druhý téměř celý den. Williamsu totiž navíc chyběly náhradní díly. Soukromé letadlo Strollova otce letělo 7x mezi Velkou Británii a Španělskem!

Massa v dalších dnech manko doháněl. V jeden den odjel dokonce 168 kol. Ve druhých testech se ale dařilo i Strollovi, který už bez chyb odjel celkem 276 kol.

Ztrácí Stroll dvě desetiny na Massu?

Williams Strolla veřejně hájí s tím, že chyby může dělat i zkušený jezdec. Rob Smedley si navíc pochvaluje jeho rychlost. V šestý den testů zajel Massa na ultraměkkých pneumatikách celkově pátý nejrychlejší čas testů — 1:19.420.

„Pokud by Lance vyjel za stejných podmínek, jako měl Felipe, byl by jeho čas asi 1:19.6,“ uvedl Smedley pro Auto Motor und Sport. „To je více než slušné.“ Stroll je tak podle Williamsu asi o 2 desetiny na kolo pomalejší než Massa.

Smedley připouští, že Grand Prix Austrálie bude pro Strolla křest ohněm. Zdi jsou tam blíže než v Katalánsku, okruh Stroll moc nezná a bude pod velkým tlakem.

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud